Od A do Z

Bosiljak (Ocimum basilicum)

basilico -j

Drugi nazivi:

Bosilje, bosil, bažulek, murtela…

Okus:

Sredozemne vrste imaju intenzivno biljni, blago sladak okus sličan papru, a miris svježeg bosiljka pomalo podsjeća na aromu klinčića.

Tajlandski bosiljak ima sladak okus sličan anisu, a postoje i vrste s citrusnim mirisom i pikantnim okusom.

Bosiljak sadrži samo oko 1% eteričnog ulja, no ono sadrži mnoštvo sastojaka koji uvelike variraju ovisno o vrsti.

Primjena:

– u talijanskim i drugim mediteranskim jelima poput pesta, rajčica s mozzarellom (insalata caprese), salata, umaka za tjesteninu, pizze

– s povrćem poput patlidžana, crvenih paprika i tikvica

– u juhama i jelima s gljivama

– s ribom, školjkama, rakovima, piletinom, teletinom, janjetinom, govedinom i jajima

– u začinskom maslacu, hladnim umacima i preljevima

– u sorbetima, sladoledu, panna cotti i sirupima

azijski bosiljak u vijetnamskim i tajlandskim salatama, juhama, curryju i jelima iz woka

Bosiljak se ne smije dodavati jelima tijekom kuhanja jer tako uvelike gubi svoj okus.

(Foto:I.Zidar)

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

michelin 2018

Pelegrini i 360º dobili, a...

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu MICHELINOVU zvjezdicu, dok je lista restorana s MICHELINOVOM prep…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja