Od A do Z

Chilli (Capiscum sp.)

chilli -d

Drugi nazivi:

Čili papričica, chilli, kajenska paprika, vražji papar

Okus:

Chilli miriše ljuto, okus plodova varira od blagog do ljutog, a može se razlikovati i na istoj biljci.

Chilli prah ima žareće ljuti okus koji je ponešto blaži od kajenske paprike.

Najljuće vrste chillija uključuju neke tajlandske vrste, kajenski chilli, tabasco i habanero.

Kajenska paprika odnosi se na vrlo ljute mljevene chilli papričice.

Chilli je važan osnovni sastojak curry praha.

Osim ljutog okusa može imati i voćni, cvjetni, slatki, orašasti, zemljani okus ili okus po dimu.

Chilli potiče cirkulaciju i djeluje protuupalno.

Smatra se da pikantna hrana čini ljude sretnima jer ispušta hormone sreće.

Primjena:

– uglavnom se koristi u američkoj, meksičkoj i španjolskoj kuhinji

– dobro se slaže s jelima od jaja, gulašima, tatarskim biftekom i jelima od povrća

– u jelu chilli con carne i drugim jelima s mahunarkama

– u tajlandskim curryjima, indijskim curryjima, jelima iz woka, salatama, juhama, s ribom i mesnim jelima

– kineskim jelima, osobito u sechuanskoj kuhinji

– u talijanskim špagetima s češnjakom, uljem i feferonima (spaghetti aglio e olio) koristi se feferon – vrsta chillija koja je manje ljuta od azijskih i američkih vrsta

– u ulju, octu i pripremi zimnice od povrća

– za umjereno obogaćivanje umaka, juha, ribe i mesnih jela

– u desertima i čokoladi

Što se duže mahuna chillija kuha, njezin je okus oštriji.

Čak i kad se samo kratko kuha daje finu, blagu oštrinu.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja