Chutney od bundeve
Sastojci:
bundeva teška oko 1 kg,oguljena, očišćena od koštica i meke sredine, 2 sitno narezane glavice luka, 2 manje crvene chilli papričice, očišćene od koštica i sitno narezane, 2 čaše smeđeg šećera, 2 žličice začina za pitu od bundeve (mješavina mljevenog cimeta, mljevenog suhog đumbira i muškatnog oraščića), 2 žličice klinčića, malo soli, 3 žlice sitno nasjeckanog svježeg đumbira, 2 i pol čaše octa
Priprema:
Bundevu narežite na kockice i pomiješajte sa svim ostalim sastojcima u nižu, široku posudu. Stavite kuhati na srednje jaku vatru i kad smjesa provrije smanjite vatru. Lagano kuhajte otklopljeno 45 minuta do sat vremena dok bundeva ne omekša, a tekućina se malo zgusne. Ukoliko vam se chutney zgusne a bundeva još nije omekšala, posudu napola poklopite i još dokuhajte. U međuvremenu sterilizirajte dvije staklenke od pola litre i poklopce u kipućoj vodi nekoliko minuta. Kad chutney bude gotov, prebacite ga u staklenke, pokrijte poklopcima i pustite da se ohladi. Ovako pripremljen chutney može stajati na sobnoj temperaturi do tri mjeseca.
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Top 10 recepata
Novosti

Hrvati doniraju preko 200.000...
UN-ov World FoodProgrammei Mastercard u partnerstvu od 2012.pružaju pomoć i nova rješenja za stvaranje svijeta u kojem nema gladi,…
Zdravlje

Šparoga - delikatesa, lijek...
Šparoga (Asparagus officieales) je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana, koja razvija podanak i mlade izdanke. Koriste se sam…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Đumbir (Zingiber officinale)
Drugi nazivi: Đinđer, amomum zingiber, korijen đumbira, ingver, imber Okus: Ovisno o porijeklu, đumbir može imati opor ili snaž…
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Od deset najboljih restorana, čak devet ih je u Zagrebu ili na Kvarneru
- Škampi na buzaru