Chutney od bundeve
Sastojci:
bundeva teška oko 1 kg,oguljena, očišćena od koštica i meke sredine, 2 sitno narezane glavice luka, 2 manje crvene chilli papričice, očišćene od koštica i sitno narezane, 2 čaše smeđeg šećera, 2 žličice začina za pitu od bundeve (mješavina mljevenog cimeta, mljevenog suhog đumbira i muškatnog oraščića), 2 žličice klinčića, malo soli, 3 žlice sitno nasjeckanog svježeg đumbira, 2 i pol čaše octa
Priprema:
Bundevu narežite na kockice i pomiješajte sa svim ostalim sastojcima u nižu, široku posudu. Stavite kuhati na srednje jaku vatru i kad smjesa provrije smanjite vatru. Lagano kuhajte otklopljeno 45 minuta do sat vremena dok bundeva ne omekša, a tekućina se malo zgusne. Ukoliko vam se chutney zgusne a bundeva još nije omekšala, posudu napola poklopite i još dokuhajte. U međuvremenu sterilizirajte dvije staklenke od pola litre i poklopce u kipućoj vodi nekoliko minuta. Kad chutney bude gotov, prebacite ga u staklenke, pokrijte poklopcima i pustite da se ohladi. Ovako pripremljen chutney može stajati na sobnoj temperaturi do tri mjeseca.
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti