Chutney od bundeve

Sastojci:

bundeva teška oko 1 kg,oguljena, očišćena od koštica i meke sredine, 2 sitno narezane glavice luka, 2 manje crvene chilli papričice, očišćene od koštica i sitno narezane, 2 čaše smeđeg šećera, 2 žličice začina za pitu od bundeve (mješavina mljevenog cimeta, mljevenog suhog đumbira i muškatnog oraščića), 2 žličice klinčića, malo soli, 3 žlice sitno nasjeckanog svježeg đumbira, 2 i pol čaše octa

Priprema:

Bundevu narežite na kockice i pomiješajte sa svim ostalim sastojcima u nižu, široku posudu. Stavite kuhati na srednje jaku vatru i kad smjesa provrije smanjite vatru. Lagano kuhajte otklopljeno 45 minuta do sat vremena dok bundeva ne omekša, a tekućina se malo zgusne. Ukoliko vam se chutney zgusne a bundeva još nije omekšala, posudu napola poklopite i još dokuhajte. U međuvremenu sterilizirajte dvije staklenke od pola litre i poklopce u kipućoj vodi nekoliko minuta. Kad chutney bude gotov, prebacite ga u staklenke, pokrijte poklopcima i pustite da se ohladi. Ovako pripremljen chutney može stajati na sobnoj temperaturi do tri mjeseca.

 

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

michelin 2018

Pelegrini i 360º dobili, a...

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu MICHELINOVU zvjezdicu, dok je lista restorana s MICHELINOVOM prep…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja