Chutney od jabuke

Sastojci:

2 jabuke, pola šalice sitno sjeckanog luka, 4 žličice jabučnog octa, 50 g smeđeg šećera,1 žlica naribanog svježeg đumbira, ½ žlice mješavine začina za medenjake, 2 ljute papričice (svježe ili suhe),papar,1 žlica sitno sjeckanog češnjaka, ½ žličice kurkume, 1 lovorov list, 1 žličica majčine dušice

Priprema:

Operite jabuke, ogulite i narežite na kockice. Ljutu papričicu, luk i češnjak sitno nasjeckajte. Pomiješajte sve sastojke i zagrijte ih do vrenja, da se šećer otopi. Kad provrije, kuhajte poklopljeno oko sat vremena na laganoj vatri sve dok se umak ne zgusne, povremeno miješajući. Potom uklonite poklopac i kuhajte još cca 5 minuta, dok višak tekućine ne ispari. Iz lonca uklonite lovorov list i pustite da se umak ohladi te ga potom ulijte u sterilizirane staklenke. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Ovako pripremljen umak može stajati nekoliko mjeseci.

 

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja