Cimet (Cinnamomum ceylonicum, Cinnamomum cassia)

Drugi nazivi:
Pravi cimet, cejlonski cimet, cimt
Okus:
Cejlonski cimet vrlo je aromatičan, toplo – pikantan, sladak i žestok.
Kasija ima sličan okus ali jednostavniji, oporiji i jači, njezina je kora deblja, grublja i sivlja od kore svijetlosmeđeg cejlonskog cimeta čiji su slojevi vrlo tanki i koji ima bitno finiju aromu.
Obje vrste cimeta sadrže oko 4 posto eteričnog ulja, ali drugačijeg sastava.
Primjena:
– za slatka jela svih vrsta
– za pecivo, kekse i kolače
– za rižu na mlijeku, kašu od grisa i puding
– za pečene jabuke, kompote, voćne pjenice, marmelade i umake chutney
– za čokoladu, kavu i čaj
– za kuhano vino, punč i likere
– za jela s lećom, grahom i rižom
– za vrlo pikantna azijska (osobito kineska i indijska), orijentalna i arapska jela s govedinom, janjetinom, svinjetinom, peradi i golubovima, ali i za kuskus, tajine i curryje
– za vijetnamske juhe
– kao sastojak mješavina začina poput curry praha, indijske mješavine garam masala ili kineskog praha od pet začina
– za začinjavanje nekih zapadnjačkih jela s mesom, često s mljevenim mesom, poput variva, gulaša ili mesnih okruglica
Štapići cimeta moraju se razmrviti ili kuhati u tekućini kako bi razvili svoju aromu, dok ju mljeveni cimet odmah daje, ali samo ako je dovoljno svjež.
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Top 10 recepata
Novosti

Hrvati doniraju preko 200.000...
UN-ov World FoodProgrammei Mastercard u partnerstvu od 2012.pružaju pomoć i nova rješenja za stvaranje svijeta u kojem nema gladi,…
Zdravlje

Šparoga - delikatesa, lijek...
Šparoga (Asparagus officieales) je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana, koja razvija podanak i mlade izdanke. Koriste se sam…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Đumbir (Zingiber officinale)
Drugi nazivi: Đinđer, amomum zingiber, korijen đumbira, ingver, imber Okus: Ovisno o porijeklu, đumbir može imati opor ili snaž…
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Od deset najboljih restorana, čak devet ih je u Zagrebu ili na Kvarneru
- Škampi na buzaru