Cimet (Cinnamomum ceylonicum, Cinnamomum cassia)

cimet -d

Drugi nazivi:

Pravi cimet, cejlonski cimet, cimt

Okus:

Cejlonski cimet vrlo je aromatičan, toplo – pikantan, sladak i žestok.

Kasija ima sličan okus ali jednostavniji, oporiji i jači, njezina je kora deblja, grublja i sivlja od kore svijetlosmeđeg cejlonskog cimeta čiji su slojevi vrlo tanki i koji ima bitno finiju aromu.

Obje vrste cimeta sadrže oko 4 posto eteričnog ulja, ali drugačijeg sastava.

 

Primjena:

– za slatka jela svih vrsta

– za pecivo, kekse i kolače

– za rižu na mlijeku, kašu od grisa i puding

– za pečene jabuke, kompote, voćne pjenice, marmelade i umake chutney

– za čokoladu, kavu i čaj

– za kuhano vino, punč i likere

– za jela s lećom, grahom i rižom

– za vrlo pikantna azijska (osobito kineska i indijska), orijentalna i arapska jela s govedinom, janjetinom, svinjetinom, peradi i golubovima, ali i za kuskus, tajine i curryje

– za vijetnamske juhe

– kao sastojak mješavina začina poput curry praha, indijske mješavine garam masala ili kineskog praha od pet začina

– za začinjavanje nekih zapadnjačkih jela s mesom, često s mljevenim mesom, poput variva, gulaša ili mesnih okruglica

Štapići cimeta moraju se razmrviti ili kuhati u tekućini kako bi razvili svoju aromu, dok ju mljeveni cimet odmah daje, ali samo ako je dovoljno svjež.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja