Crveni papar (Schinus terebinthifolius)

Drugi nazivi:
Ružičaste bobice, brazilski/peruanski papar, ružičasti papar, plodovi schinusa
Botanički podaci:
Crveni papar raste na brazilskom stablu papra koje nije srodno s paprom, nego pripada u porodicu rujevki. Zimzeleno stablo može narasti do 9 metara i ima sićušne bijele cvjetiće iz kojih se razvijaju zelene bobice. Nakon duljeg sazrijevanja postaju crvene boje. Kao začin upotrebljavaju se osušene bobice. Crveni papar ne smije se pomiješati s pravim, zrelim crvenim paprom koji se gotovo i ne može nabaviti.
Okus:
Crveni papar ima sladak, aromatičan okus sličan terpentinu, blago drvenast i sličan borovici. Crveni papar nije ljut. Puna se aroma razvija tek kada se zrnca samelju.
Primjena:
– kao sastojak šarenih mješavina papra
– za dekoraciju
– za ribu, plodove mora, šparoge i svijetle umake
– za deserte i čokoladu
Crveni papar nije zamjena za papar. Treba ga dozirati u malim količinama.
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Top 10 recepata
Novosti

Hrvati doniraju preko 200.000...
UN-ov World FoodProgrammei Mastercard u partnerstvu od 2012.pružaju pomoć i nova rješenja za stvaranje svijeta u kojem nema gladi,…
Zdravlje

Šparoga - delikatesa, lijek...
Šparoga (Asparagus officieales) je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana, koja razvija podanak i mlade izdanke. Koriste se sam…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Đumbir (Zingiber officinale)
Drugi nazivi: Đinđer, amomum zingiber, korijen đumbira, ingver, imber Okus: Ovisno o porijeklu, đumbir može imati opor ili snaž…
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Od deset najboljih restorana, čak devet ih je u Zagrebu ili na Kvarneru
- Škampi na buzaru