Tijesta – Dizano tijesto (za slatke i slane slastice)

oklagia

Sastojci:
500 g brašna
1 omot Dr. Oetker Kvasca Instant
75 g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
malo soli
250 ml (1/4 l mlakog mlijeka)
75-100 g rastopljenog ohlađenog maslaca ili margarina ili 6-7 žlica jestivog ulja

Priprema:
1. Prije početka rada zagrijte mlijeko u lončiću pa u njemu otopite maslac ili margarin.
2. Prosijte brašno u zdjelu, dodajte suhi kvasac pa toplu mliječnu smjesu. Redom dodajte ostale sastojke miješajući mikserom sa spiralama, najprije kratko na najmanjoj, zatim 5 minuta na najvećoj brzini dok ne dobijete glatku smjesu.
3. Stavite tijesto u posudu, prekrijte je krpom i ostavite na toplome mjestu dok tijesto ne poveća svoj volumen. U međuvremenu uključite pećnicu, a lim prekrijte papirom za pečenje.
4. Malo pobrašnite tijesto, izvadite iz posude pa kratko promijesite na radnoj površini. Po želji ili receptu, tijesto razvaljajte, izrežite i oblikujte pa ponovno stavite na toplo dok ne pripremite nadjev. Ako pripremate tijesto bez nadjeva, premažite ga smjesom žumanjca i mlijeka, po želji pospite šećerom pa poslažite na lim pokriven masnim papirom.
5. Nakon što je tijesto 2. put povećalo svoj volumen spremno je za pečenje. Ovisno o receptu, dizano se tijesto peče između 15 i 20 minuta. Nakon pečenja, premjestite kolač iz lima na rešetku za kolače i ostavite da se ohladi.

Temperatura pečenja:
električna ili plinska pećnica (zagrijana): otprilike 200° C
pećnica na vrući zrak (zagrijana): otprilike 180° C

Vrijeme pečenja:
ovisno o receptu i vrsti kolača ili peciva, između 15 i 20 minuta.

Sastojci za manju količinu:

375 g brašna
1 omot Dr. Oetker Kvasca Instant
50 g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
malo soli
1 jaje
200 ml mlakog mlijeka
50 g rastopljenog ohlađenog maslaca ili margarina ili 4-5 žlica jestivog ulja

Priprema:

ista kao i za veću količinu tijesta.

recept preuzet sa stranice dr.oetkera

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja