Tijesta – Dizano tijesto (za slatke i slane slastice)

Sastojci:
500 g brašna
1 omot Dr. Oetker Kvasca Instant
75 g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
malo soli
250 ml (1/4 l mlakog mlijeka)
75-100 g rastopljenog ohlađenog maslaca ili margarina ili 6-7 žlica jestivog ulja
Priprema:
1. Prije početka rada zagrijte mlijeko u lončiću pa u njemu otopite maslac ili margarin.
2. Prosijte brašno u zdjelu, dodajte suhi kvasac pa toplu mliječnu smjesu. Redom dodajte ostale sastojke miješajući mikserom sa spiralama, najprije kratko na najmanjoj, zatim 5 minuta na najvećoj brzini dok ne dobijete glatku smjesu.
3. Stavite tijesto u posudu, prekrijte je krpom i ostavite na toplome mjestu dok tijesto ne poveća svoj volumen. U međuvremenu uključite pećnicu, a lim prekrijte papirom za pečenje.
4. Malo pobrašnite tijesto, izvadite iz posude pa kratko promijesite na radnoj površini. Po želji ili receptu, tijesto razvaljajte, izrežite i oblikujte pa ponovno stavite na toplo dok ne pripremite nadjev. Ako pripremate tijesto bez nadjeva, premažite ga smjesom žumanjca i mlijeka, po želji pospite šećerom pa poslažite na lim pokriven masnim papirom.
5. Nakon što je tijesto 2. put povećalo svoj volumen spremno je za pečenje. Ovisno o receptu, dizano se tijesto peče između 15 i 20 minuta. Nakon pečenja, premjestite kolač iz lima na rešetku za kolače i ostavite da se ohladi.
Temperatura pečenja:
električna ili plinska pećnica (zagrijana): otprilike 200° C
pećnica na vrući zrak (zagrijana): otprilike 180° C
Vrijeme pečenja:
ovisno o receptu i vrsti kolača ili peciva, između 15 i 20 minuta.
Sastojci za manju količinu:
375 g brašna
1 omot Dr. Oetker Kvasca Instant
50 g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
malo soli
1 jaje
200 ml mlakog mlijeka
50 g rastopljenog ohlađenog maslaca ili margarina ili 4-5 žlica jestivog ulja
Priprema:
ista kao i za veću količinu tijesta.
recept preuzet sa stranice dr.oetkera
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Top 10 recepata
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti