Domaća “nutella” (namaz od lješnjaka i čokolade)

dreamstime_nutella na kruhu

Sastojci:

10 dag lješnjaka

20 dag čokolade za kuhanje

10 dag mliječne čokolade

15 dag šećera

1,5 dl punomasnog mlijeka

1 dl suncokretovog ulja

1 vanilin šećer

Priprema:

Stavite lješnjake na papir za pečenje ili aluminijsku foliju pa ih pecite 15-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva (negdje na polovici pečenja ih promiješajte kuhačom). Ostavite ih da se malo ohlade, ogulite ih, smiksajte u blenderu što sitnije u finu pastu. Dodajte šećer, kratko miksajte, pa dodajte na komadiće usitnjenu čokoladu, opet miksajte. Dodajte vanilin šećer, ulijte mlijeko i ulje pa miksajte dok ne dobijete finu, homogenu smjesu.

Smjesu stavite u posudu pa kuhajte, stalno miješajući drvenom žlicom na laganoj vatri, dok ne dobijete namaz željene gustoće. Ulijte u suhe zagrijane teglice, pustite da se potpuno ohladi i zatvorite poklopcem. Čuvajte na hladnom mjestu.

Izvor:

gastronomika.hr

 

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja