Domaća “nutella” (namaz od lješnjaka i čokolade)

Sastojci:
10 dag lješnjaka
20 dag čokolade za kuhanje
10 dag mliječne čokolade
15 dag šećera
1,5 dl punomasnog mlijeka
1 dl suncokretovog ulja
1 vanilin šećer
Priprema:
Stavite lješnjake na papir za pečenje ili aluminijsku foliju pa ih pecite 15-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva (negdje na polovici pečenja ih promiješajte kuhačom). Ostavite ih da se malo ohlade, ogulite ih, smiksajte u blenderu što sitnije u finu pastu. Dodajte šećer, kratko miksajte, pa dodajte na komadiće usitnjenu čokoladu, opet miksajte. Dodajte vanilin šećer, ulijte mlijeko i ulje pa miksajte dok ne dobijete finu, homogenu smjesu.
Smjesu stavite u posudu pa kuhajte, stalno miješajući drvenom žlicom na laganoj vatri, dok ne dobijete namaz željene gustoće. Ulijte u suhe zagrijane teglice, pustite da se potpuno ohladi i zatvorite poklopcem. Čuvajte na hladnom mjestu.
Izvor:
gastronomika.hr
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti