Đumbir (Zingiber officinale)

đumbir -d

Drugi nazivi:

Đinđer, amomum zingiber, korijen đumbira, ingver, imber

Okus:

Ovisno o porijeklu, đumbir može imati opor ili snažan, aromatičan, ljut, pikantan i lagano gorak okus, a često daje i osvježavajuću notu limuna.

Sadrži između 1 i 3 posto eteričnog ulja.

Primjena:

– kao univerzalan začin koji daje aromu i rezak okus

– kao svježi začin u jelima s curryjem ili curry pastama, juhama, jelima iz woka i hladnim  umacima iz kuhinje jugoistočne azije

– zajedno sa češnjakom i lukom kao osnova za mnoga kineska i indijska jela

– u jelima i juhama s bundevom i mrkvom

– u medenjacima (kolačima s paprom, začinima i medom), tortama i keksima

– ušećereni đumbir koristi se kao sladilo te za peciva i kolače

– u slatko-kiseloj marinadi za sushi

– kao sušeni začin za curry prah, kao sastojak francuskih četiriju začina (quatre-épices), za marinade i umake

– s kus-kusom i u jelu tagine, obično kao sastojak marokanske mješavine začina ras el-hanout

– za konzerviranje povrća poput bundeve ili kiselih krastavaca u umacima piccalilli i chutney

– u voćnim salatama, kompotima i kao začin marmeladama

– u gaziranim pićima (poput piva od đumbira), pivu, likerima i čaju

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

divovska fritada s tartufima

Dani tartufa u Istri -...

07.09. Buzet, Trg Fontana
Subotina
Pučka fešta uz divovsku fritadu s tartufima (2019 jaja i 10 kg tartufa) Tartuf, vrhunska delicija k…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja