Gljive

Vrganje i sve ostale gljive nemojte guliti, ni namakati jer brzo upijaju tekućinu, već im samo odrežite prljava mjesta. Lisičice se uzgajaju čak i umjetno. Kad ih režete, kao i sve druge gljive, odmah ih vlažite limunovim sokom ili vodom u koju ste dodali malo octa. Smrčak, odnosno njegov izduljen, mrežasto rupičast klobuk pažljivo očistite kistom. Bukovače su zbog umjetnog uzgoja uglavnom čiste, no ukoliko je gljiva malo prljava, dobro je obrišite.
Kad pripremate gljive, nemojte ih dugo pržiti ni kuhati jer gube miris i okus. Pirjate li ih na maslacu, dovoljno je 8 minuta i to na malo masnoće.
Neke gljive su vrlo ukusne i sirove, naravno pod uvjetom da su sasvim svježe. Ipak, prije provjerite u priručniku ili kod stručnjaka koje su gljive probavljive ako nisu termički obrađene. Npr. šampinjoni su dobri i sirovi. Svježe šampinjone možete nasjeckati u spravi za rezanje tvrdo kuhanih jaja tzv. „harfi za jaja“. Šampinjone možete koristiti umjesto zaprške – skuhajte ih i usitnite u pire. Na taj način ćete zgusnuti jelo.
Suhe gljive su jakog okusa i mirisa, pa ih oprezno dodajte u jela. Prilikom kupovine, provjerite jesu li im ploškice suhe i krckave. Prije upotrebe isperite ih u cjedilu i potom močite do pola sata u mlakoj vodi, koju možete iskoristiti za podlijevanje jela (npr. rižoto, gulaš).
Berite samo gljive koje poznajete jer velike su sličnosti između jestivih i nejestivih, odnosno otrovnih. Nije dovoljno pogledati sliku u priručniku, pažljivo pročitajte upute, a najbolje je savjetovati se s gljivarskim društvom.Kad pronađete gljivu odrežite je pri tlu, ne čupajte s micelijem kako bi ostavili izgleda za novi rast. Ubrane gljive stavljajte u košaricu, nikako u plastičnu vrećicu gdje brzo propadaju, a neke od njih u toploj plastici postaju škodljive.
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti