Kadulja (Salvia officinalis)

kuš -j

Drugi nazivi:

Kuš, žalfija, salvija, prava kadulja, vrtna kadulja, kuhinjska kadulja, pitomi pelin

 

Okus:

Kadulja ovisno o vrsti ima vrlo aromatičan okus.

Naglašeno je gorka i opora, ali dijelom i pikantna.

Donekle je slična kamforu, smolasta je i adstringirajuća (steže).

Kadulja kao i ružmarin sadrži oko 2 posto eteričnog ulja.

Primjena:

– za mediteranska jela

– za talijanska jela s mesom, npr. Saltimbocca alla romana

– za janjetinu, svinjetinu, divljač, piletinu, patku, gusku i iznutrice

– za masnu ribu, npr. jegulju

– pečena na maslacu za tjesteninu i valjuške

– za palentu i jela s jajima

– za kruh, npr. focaccia (slično kao ružmarin)

– za mahunarke, osobito bijeli grah

– za kobasice, prvenstveno svinjske

Kadulju se može peći ili pirjati zajedno s jelom.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja