Kardamom (Elettaria cardamomum)

cardamom -d

Drugi nazivi:

Zeleni kardamom, pravi kardamom, kardamon

Okus:

Kardamom miriše aromatično, lagano žareće, pikantno, svježe po limunu, pomalo cvjetno i podsjeća na eukaliptus.

Sadržaj eteričnih ulja u sjemenkama bitno ovisi o skladištenju i može dosezati do osam posto.

Kada su sjemenke ljepljive, to je znak dobre kvalitete.

 

Primjena:

– u pekarskim proizvodima i keksima, poput medenjaka i kolačića od badema

– u pikantnim i slatkim skandinavskim jelima i pićima

– u mješavinama začina poput curry praha i garam masale

– u jelima od mesa (npr. indijskom kormasu), peradi, curryjima i kobasicama

– u jelima od riže poput biryanija ili pilava, leće i graška

– za konzerviranje povrća

– za deserte, puding od riže, druge mliječne pudinge, sladoled i voće poput naranči, jabuka i krušaka

– kod pripreme arapske i indijske kave te čaja

– u kuhanom vinu i žestokim pićima

Ako se koristi čitava mahuna kardamoma sa sjemenkama (tako zadržavaju aromu kod dužeg skladištenja), tvrde se ljuske ne jedu.

 

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja