Kleka (Juniperus communis)

kleka -d

Drugi nazivi:

Borovica, kleka, kadik, fenjas, mrekva, smrekovica, smrekva crna, brinje…

Okus:

Borovica ima blago gorak, pikantan, aromatičan, blago drvenast okus sličan terpentinu i smoli, a ima i toplo – sladak popratni okus i podsjeća na crveni papar.

Bobice sadrže do 1/3  šećera, 1/10 smole i 2 posto eteričnog ulja.

Što je južnije borovica rasla, to je udio ulja veći.

Primjena:

– za divljač i divlju perad, za marinade za divljač

– za jela od govedine, janjetine i svinjetine

– za iznutrice, posebice teleće bubrege

– za paštete

– za kiseli kupus

– za umake i marinade te za kiseljenje povrća

– za juhe i umake

– kao začin za dimljenu ribu i šunku

– za pravljenje džina, likera i gorkih biljnih likera

Borovicu treba zgnječiti tek kratko prije uporabe jer se njena aroma brzo gubi.
Cijele se bobice uklanjaju prije posluživanja.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja