Klinčić (Syzygium aromaticum)

klinčić -d

Drugi nazivi:

Klinček, karanfil, caryophyllus

 

 

Okus:

Klinčić ima intenzivan, veoma aromatičan, sladak, žareći i pomalo gorkast okus.

Sadrži i do 15 posto eteričnog ulja čiji je glavni sastojak eugenol.

 

 

Primjena:

– u jelima od mesa, divljači i (uglavnom plave) ribe

– za divljač u salamuri

– s crvenim kupusom i ostalim jelima od kupusa

– za ljuto-slatka jela s rižom

– kao sastojak začina za medenjake

– za peciva i kolače

– u kompotima

– za ukiseljeno voće, umake chutney i marinirano povrće

– za kuhano vino, kavu i likere

Klinčiće treba koristiti umjereno jer imaju dominantan okus i aromu čiji se učinak tijekom kuhanja neće znatno umanjiti. Klinčiće se ne jede, već se obično vadi iz jela prije posluživanja.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja