Korijander (Coriandrum sativum)

korijander

Drugi nazivi:

Kineski peršin, korijandar, živica, kišnec, korion, paprić, paprica, čimavica…

Okus:

Sjemenke korijandera imaju blago ljut, sladak, orašast i snažan okus koji podsjeća na koru od naranče i cimet. Biljka korijandera iznimno je popularna u Aziji, Africi i Latinskoj Americi, dok je Europljani ili obožavaju ili mrze. Lišće korijandera ima potpuno drugačiji okus od sjemenki – svjež, ljut, s blagom notom limuna. No svatko tko ga ne voli tvrdi da miriši na sapun,odnosno na kukce po kojima je i dobio ime.

Primjena:

– kao klasičan začin za kruh, sam ili u kombinaciji s anisom, komoračem ili kimom

– u pecivima i kolačima, medenjacima, keksima od badema

– u jelima od mesa, peradi i divljači te umacima

– za salamuru i konzerviranje ribe

– s lećom i ostalim grahoricama

– s mrkvom, kupusom, bundevom i ciklom

– za konzerviranje povrća i umake chutney

– u brojnim indijskim jelima, obično prženim jelima u kombinaciji s kuminom

– u gruzijskim jelima, obično zajedno s koprom i estragonom

– u likerima

Kao svježa biljka u mnogima jelima jugoistočne Azije i Latinske Amerike (npr. u hladnom umaku guacamole) gdje se obično dodaje pred kraj kuhanja, u salatama i umacima ili u jelima europske kuhinje gdje se koristi kao ukras poput peršina.

Ako se sjemenke korijandera prije uporabe poprže na tavi bez dodatka masnoće, pojačat će im se aroma.

 

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja