Kruh s kvascem koji se ne mijesi

kruh s kvascem koji se ne mijesi

Sastojci:

500 g polubijelog brašna

¼ žličice kvasca

1 žlica soli

400-450 ml vode

Priprema:

Pomiješajte brašno, sol i kvasac pa umiješajte vodu. Nemojte mijesiti, nego miješajte kuhačom tek toliko da se sastojci povežu. Tijesto prekrijte plastičnom folijom pa ga ostavite da se diže 12 sati (gotovo tijesto je dosta mekano i na njemu se vide mjehurići).

Nakon dizanja, ruke umočite u brašno te tijesto istresite na podlogu posutu brašnom. Preklopite ga sa svih strana prema sredini, okrenite ga i ostavite da se diže još 2 sata.

Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. U pećnicu stavite i posudu u kojoj namjeravate peći. Neka se grije 15 do 30 minuta (ovisno o debljini posude).

Tijesto prebacite u zagrijanu posudu i pecite 30 minuta poklopljeno te oko 15 minuta otklopljeno.

Napomena:

Možete isprobati i bezglutensku varijantu tako da stavite 150 g prosenog brašna, 150 g rižinog brašna, 150 g brašna od kvinoje (kvinoja praha) i 50 g tapioke ili kukuruznog škroba. Slijedite gore navedeni postupak.

Ovaj kruh je dosta mekan i nemoguće ga je oblikovati. Stoga ga ujutro lagano preklopite sa svih strana i, nakon što odstoji još 2 sata, lopaticom za tijesto prebacite u vruću posudu.

Izvor:

Kuharica Kruh i Peciva, autorice Maje Kefeček, Planetopija

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

divovska fritada s tartufima

Dani tartufa u Istri -...

07.09. Buzet, Trg Fontana
Subotina
Pučka fešta uz divovsku fritadu s tartufima (2019 jaja i 10 kg tartufa) Tartuf, vrhunska delicija k…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja