Kruh s kvascem koji se ne mijesi

kruh s kvascem koji se ne mijesi

Sastojci:

500 g polubijelog brašna

¼ žličice kvasca

1 žlica soli

400-450 ml vode

Priprema:

Pomiješajte brašno, sol i kvasac pa umiješajte vodu. Nemojte mijesiti, nego miješajte kuhačom tek toliko da se sastojci povežu. Tijesto prekrijte plastičnom folijom pa ga ostavite da se diže 12 sati (gotovo tijesto je dosta mekano i na njemu se vide mjehurići).

Nakon dizanja, ruke umočite u brašno te tijesto istresite na podlogu posutu brašnom. Preklopite ga sa svih strana prema sredini, okrenite ga i ostavite da se diže još 2 sata.

Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. U pećnicu stavite i posudu u kojoj namjeravate peći. Neka se grije 15 do 30 minuta (ovisno o debljini posude).

Tijesto prebacite u zagrijanu posudu i pecite 30 minuta poklopljeno te oko 15 minuta otklopljeno.

Napomena:

Možete isprobati i bezglutensku varijantu tako da stavite 150 g prosenog brašna, 150 g rižinog brašna, 150 g brašna od kvinoje (kvinoja praha) i 50 g tapioke ili kukuruznog škroba. Slijedite gore navedeni postupak.

Ovaj kruh je dosta mekan i nemoguće ga je oblikovati. Stoga ga ujutro lagano preklopite sa svih strana i, nakon što odstoji još 2 sata, lopaticom za tijesto prebacite u vruću posudu.

Izvor:

Kuharica Kruh i Peciva, autorice Maje Kefeček, Planetopija

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja