Kruh s kvascem koji se ne mijesi

Sastojci:
500 g polubijelog brašna
¼ žličice kvasca
1 žlica soli
400-450 ml vode
Priprema:
Pomiješajte brašno, sol i kvasac pa umiješajte vodu. Nemojte mijesiti, nego miješajte kuhačom tek toliko da se sastojci povežu. Tijesto prekrijte plastičnom folijom pa ga ostavite da se diže 12 sati (gotovo tijesto je dosta mekano i na njemu se vide mjehurići).
Nakon dizanja, ruke umočite u brašno te tijesto istresite na podlogu posutu brašnom. Preklopite ga sa svih strana prema sredini, okrenite ga i ostavite da se diže još 2 sata.
Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. U pećnicu stavite i posudu u kojoj namjeravate peći. Neka se grije 15 do 30 minuta (ovisno o debljini posude).
Tijesto prebacite u zagrijanu posudu i pecite 30 minuta poklopljeno te oko 15 minuta otklopljeno.
Napomena:
Možete isprobati i bezglutensku varijantu tako da stavite 150 g prosenog brašna, 150 g rižinog brašna, 150 g brašna od kvinoje (kvinoja praha) i 50 g tapioke ili kukuruznog škroba. Slijedite gore navedeni postupak.
Ovaj kruh je dosta mekan i nemoguće ga je oblikovati. Stoga ga ujutro lagano preklopite sa svih strana i, nakon što odstoji još 2 sata, lopaticom za tijesto prebacite u vruću posudu.
Izvor:
Kuharica Kruh i Peciva, autorice Maje Kefeček, Planetopija
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Top 10 recepata
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti