Krumpir

Kad kupujete mladi krumpir, provjerite je li čvrst a kora glatka, sjajna i bez oštećenja. Slično je i kod kupovine starog krumpira kada isto trebate provjeriti čvrstoću i tvrdoću te paziti da je bez klica, jer kad proklije postaje štetan. Stoga ukoliko nemate prikladne smočnice ili podruma ne kupujte velike količine starog krumpira jer on počinje brzo propadati.
Loš je običaj mnogo prije kuhanja ili pečenja krumpire oguliti, narezati i ostaviti da se moči u vodi, jer mnogi vrijedni sastojci pritom prijeđu u vodu. Prije guljenja krumpir obavezno operite kako štetne tvari iz zemlje ne bi prešle na oljušteno povrće. Također, oprane krumpire gulite tanko jer se neposredno ispod kore nalaze brojni vrijedni sastojci.
Kuhajte ga u malo vode, tek toliko da bude pokriven, posudu poklopite jer će sa na taj način kuhati kraće i bit će ukusniji i zdraviji. Još je bolje kuhate li ga na pari ili kratko u ekspres loncu. Odaberite krumpire približno jednake veličine da se jednakomjerno skuhaju.
Krumpir u kori neće popucati tijekom kuhanja ako u vodu, nakon što provri, dodate malo soli.
Kuhani krumpir za pire ili njoke propasirajte dok je još vruć kako bi smjesa ostala glatka i bez grudica.
Ako u pećnici pečete krumpir u kori brže će omekšati ukoliko 10-ak minuta prije pečenja odstoji u vreloj vodi.
Ukoliko želite da prženi krumpir bude hrskav, prije stavljanja u vruće ulje uvaljajte ga u brašno. Budite oprezni s masnoćom jer je krumpir lako upija te tako pržen u tavici ili dubokoj masnoći, kao i pečen postaje ne samo kaloričniji, nego i teže probavljiv.
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Top 10 recepata
Novosti

Hrvati doniraju preko 200.000...
UN-ov World FoodProgrammei Mastercard u partnerstvu od 2012.pružaju pomoć i nova rješenja za stvaranje svijeta u kojem nema gladi,…
Zdravlje

Šparoga - delikatesa, lijek...
Šparoga (Asparagus officieales) je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana, koja razvija podanak i mlade izdanke. Koriste se sam…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Đumbir (Zingiber officinale)
Drugi nazivi: Đinđer, amomum zingiber, korijen đumbira, ingver, imber Okus: Ovisno o porijeklu, đumbir može imati opor ili snaž…
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Od deset najboljih restorana, čak devet ih je u Zagrebu ili na Kvarneru
- Škampi na buzaru