Tijesta – Kuhano tijesto (osnovni recept za princeze i eklere)

oklagia

Sastojci:

125 ml (1/8 l) vode
25 g margarina ili maslaca
75 g brašna
15 g Dr. Oetker Gustina
2-3 jaja
navršak noža Dr. Oetker Original Backin Praška za pecivo

Priprema:

1. Prije početka rada uključite pećnicu da se grije. Namastite i pobrašnite lim.
2. U lončiću pristavite vodu s maslacem ili margarinom. Kad provrije, maknite ločić sa štednjaka te umiješajte brašno pomiješano s gustinom. Dobro izmiješajte da dobijete kuglu glatkoga tijesta. Neprestano miješajući zagrijavajte otprilike 1 minutu pa premjestite u plastičnu zdjelu.
3. Dodajte jedno po jedno jaje, pažljivo – svako miješajte otprilike pola minute, te miješajte mikserom dok ne dobijete sjajno glatko tijesto koje treba visiti sa žlice u kapancima. Kad se tijesto potpuno ohladi, dodajte malo praška za pecivo i umiješajte.
4. Štrcaljku punite smjesom pa istiskujte na pripremljeni lim. Kolače stavite u pećnicu na otprilike 20 minuta.
5. U prvih 15-ak minuta ne otvarajte pećnicu jer bi slastice mogle splasnuti. Kad su princeze ili ekleri pečeni, odmah ih prerežite na pola i prebacite na rešetku za kolače da se ohlade.
6. Donji dio ohlađenih princeza ili eklera napunite nadjevom po želji ili prema receptu (npr. voćem iz kompota, pudingom ili kremom od slatkog vrhnja), pokrijte gornjim polovicama te po želji, pospite šećerom u prahu.

Temperatura pečenja:
električna ili plinska pećnica: otprilike 200º C
pećnica na vrući zrak: otprilike 180º C

Vrijeme pečenja:
otprilike 20 minuta

recept preuzet sa stranice dr.oetkera

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja