Tijesta – Kuhano tijesto (osnovni recept za princeze i eklere)

oklagia

Sastojci:

125 ml (1/8 l) vode
25 g margarina ili maslaca
75 g brašna
15 g Dr. Oetker Gustina
2-3 jaja
navršak noža Dr. Oetker Original Backin Praška za pecivo

Priprema:

1. Prije početka rada uključite pećnicu da se grije. Namastite i pobrašnite lim.
2. U lončiću pristavite vodu s maslacem ili margarinom. Kad provrije, maknite ločić sa štednjaka te umiješajte brašno pomiješano s gustinom. Dobro izmiješajte da dobijete kuglu glatkoga tijesta. Neprestano miješajući zagrijavajte otprilike 1 minutu pa premjestite u plastičnu zdjelu.
3. Dodajte jedno po jedno jaje, pažljivo – svako miješajte otprilike pola minute, te miješajte mikserom dok ne dobijete sjajno glatko tijesto koje treba visiti sa žlice u kapancima. Kad se tijesto potpuno ohladi, dodajte malo praška za pecivo i umiješajte.
4. Štrcaljku punite smjesom pa istiskujte na pripremljeni lim. Kolače stavite u pećnicu na otprilike 20 minuta.
5. U prvih 15-ak minuta ne otvarajte pećnicu jer bi slastice mogle splasnuti. Kad su princeze ili ekleri pečeni, odmah ih prerežite na pola i prebacite na rešetku za kolače da se ohlade.
6. Donji dio ohlađenih princeza ili eklera napunite nadjevom po želji ili prema receptu (npr. voćem iz kompota, pudingom ili kremom od slatkog vrhnja), pokrijte gornjim polovicama te po želji, pospite šećerom u prahu.

Temperatura pečenja:
električna ili plinska pećnica: otprilike 200º C
pećnica na vrući zrak: otprilike 180º C

Vrijeme pečenja:
otprilike 20 minuta

recept preuzet sa stranice dr.oetkera

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

Mastercard WFP_znanstvenica

Hrvati doniraju preko 200.000...

UN-ov World FoodProgrammei Mastercard u partnerstvu od 2012.pružaju pomoć i nova rješenja za stvaranje svijeta u kojem nema gladi,…

Zdravlje

dvilje šparoge

Šparoga - delikatesa, lijek...

Šparoga (Asparagus officieales) je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana, koja razvija podanak i mlade izdanke. Koriste se sam…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

đumbir -d

Đumbir (Zingiber officinale)

Drugi nazivi: Đinđer, amomum zingiber, korijen đumbira, ingver, imber Okus: Ovisno o porijeklu, đumbir može imati opor ili snaž…

Najave događaja