Kumin (Cuminum cyminum)

kim (cuminum cyminum)

Drugi nazivi:

Iranski/rimski kumin, slatki kumin, jira…

 

Okus:

Kumin ima vrlo aromatičan, opor, gorak i prodoran okus, no ujedno daje i blago slatku i zemljastu notu.

Iako izgledom podsjeća na kim, po okusu se potpuno razlikuju.

Plod sadrži do 4 posto eteričnog ulja.

 

Primjena:

– u mješavinama začina poput garam masale, panch phorona i curry praha

– u brojnim indijskim jelima, obično prženim jelima u kombinaciji s korijanderom

– u sjevernoafričkim, arapskim i meksičkim jelima

– s kus-kusom, u jelu tangine, s mahunarkama, mrkvom, rižom, kupusom, keljem, bundevom i patlidžanima

– za falafel i humus

– za kruh, peciva i kolače

– za ljuto začinjena jela s curryjem, rague, juhe i salate

– u chilliju s mesom

– za jela od ribe, peradi, janjetine i svinjetine

– u kobasicama i siru

– u umacima chutney i hladnim umacima

Kumin treba koristiti umjereno jer je intenzivan. Ako se prije uporabe poprži na tavi bez dodatka masnoće, poprimit će pomalo orašast i blaži okus.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja