Od A do Z

Ljupčac (Levisticum officinale)

ljupčac

Drugi nazivi:

Selen, miloduh, selim, bjelestika, veleždin, velestika, lesandrina, lubčac, Ijubačac…

 

Okus:

Ljupčac ima vrlo izražen, aromatičan miris koji podsjeća na celer.

Okus mu je oštar i blago gorak.

Pripada skupini jakih začina, pa ga valja oprezno dozirati.

 

Primjena:

– kao začin upotrebljavaju se svježi ili sušeni listovi, sjeme te sušeni i mljeveni korijen

– listovi se dodaju juhama, varivima, mesnim jelima i svježem siru

– za posipanje salata

– za piletinu

– za aromatiziranje octa

– sjeme se dodaje biljnim likerima

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja