Lovor (Laurus nobilis L.)

Laurus nobilis

Drugi nazivi:

Plemeniti lovor, loborika, labor, lobor, lovorika, lorber…

Okus:

Lišće mu je jako aromatično, a okus mu je aromatično gorak.

Sušene listove kuhamo s jelom cijele, obično jedan do dva lista.

Svježe lišće je dosta gorko, prodorna mirisa pa ga treba ostaviti nekoliko dana da uvene.

Time će izgubiti gorčinu, ali će sačuvati miris.

Primjena:

– obogaćuje variva od leće, krumpirove juhe, kiseli kupus, nadjeve za perad

– u ribljim jelima

– u jelima od rajčice te umacima i marinadama

– stavlja se uz sušene smokve (zbog mirisa i uklanjanja parazita)

– ulje od lovora koristi se u likerima

Lovorov list treba koristiti vrlo umjereno pa se ponekad koristi samo polovica ili čak četvrtina jednog lista.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja