Luk

d_kapula

Kad kupujete luk (kapulu) pazite da glavice budu čiste, dobro oblikovane, bez oštećenja i plijesni. Ljuska mora biti pripijena, nikako lomljiva. Izbjegavajte onaj koji je proklijao, s mekanom glavicom i mrljama. Treba ga čuvati na sobnoj temperaturi, na tamnom i prozračnom mjestu (u košarama kako bi zrak mogao cirkulirati).

Kad kupujete mladi luk, birajte onaj koji ima čvrsno, jasno zeleno lišće i sjajnu glavicu bez mrlja. Čuvajte ga u plastičnoj vrećici ili dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku.

Kako ne bi izgubio boju luk nemojte držati u metalnim posudama.

Nasjeckan luk možete i zamrznuti bez blanširanja, no na taj način će izgubiti na jačini okusa. Čuvati možete i termički obrađen luk ukoliko ga držite u zatvorenoj plastičnoj posudi (nekoliko dana).

Mnogo je savjeta kako da zaštitite oči: oljušten i prorezan ostavite neko vrijeme u hladnoj vodi; režite ga uz štednjak na kojem vrije voda da vas štiti para; režite ga držeći luk i ruke u plastičnoj vrećici; potopite ga na nekoliko trenutaka u vrelu, a potom u hladnu vodu; prije sjeckanja stavite ga na pola sata u zamrzivač.

Ukoliko donekle želite ublažiti jak miris i ljut okus prije posluživanja luk stavite da odstoji nekoliko minuta u hladnoj vodi, kojoj ste dodali malo octa. Također, miris luka koji pripremate za salatu bit će manje intenzivan ako narezani luk posolite, malo izgnječite, isperete u hladnoj vodi i ocijedite.

Miris luka s ruku otklonit ćete ako vlažne ruke natrljate solju i potom ih operite sapunom u toploj vodi. Također, miris luka izgubit će se ukoliko prste istrljate talogom crne kave.

Nasjeckani luk pri pirjanju će brže omekšati ako mu tijekom dinstanja dodate malo šećera.

Nasjeckani luk pržite uvijek na srednjoj temperaturi, da postane jednolično staklast, te da požuti ili posmeđi, ovisno o receptu.

 

 

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

divovska fritada s tartufima

Dani tartufa u Istri -...

07.09. Buzet, Trg Fontana
Subotina
Pučka fešta uz divovsku fritadu s tartufima (2019 jaja i 10 kg tartufa) Tartuf, vrhunska delicija k…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja