Od A do Z

Mali jestivi blagdanski pokloni iz kućne radinosti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pogledajte šest jednostavnih i jestivih darova koje i sami možete pripremiti u kućnoj radinosti

U vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana često nas muči misao što darovati dragim nam osobama?

Neke smo već poklone kupili ili to namjeravamo učiniti idućih dana, ali gotovo uvijek se nađemo u situaciji kad nam ponestane ideja i inspiracije.

Uz malo truda umjesto da kupite u trgovini u vašoj kuhinji možete „proizvesti“ jednostavne, jestive darove, koji neće jako opteretiti kućni budžet.

Evo nekoliko prijedloga:

 

SIR U MASLINOVOM ULJU

Izaberite sir po ukusu –kozji/ovčji, narežite ga na komadiće, stavite u teglicu, dodajte začinsko bilje, papar u zrnu pa prelijte maslinovim uljem.

ULJE S PEPERONCINOM

U bočicu stavite nekoliko peperoncina (ljutih papričica) i ulijte maslinovo ulje.

MED S ORAŠASTIM PLODOVIMA

U teglicu stavite orašaste plodove po želji – lješnjake/bademe/orahe i prelijte medom (npr. cvjetnim). Također, u med možete staviti i sušeno voće, npr. marelice.

ŠARENE GRAHORICE 1

Odaberite 2,3 vrste fažola (graha) pa ih stavljajte u teglu, naizmjenično, sloj po sloj.

ŠARENE GRAHORICE 2

Suhi grašak, crvena leća i ječam efektno će izgledati u boci.

Sipajte ih kroz lijevak, naizmjenično, sloj po sloj.

AROMATIZIRANA SOL

Krupnu morsku sol pomiješajte sa šarenim paprom i listićima ružmarina pa stavite u teglicu. Uz to možete pokloniti mlinčić.

sir u maslinovom uljuulje s peperoncinommed s orašastim plodovimašarene grahorice1šarene grahorice2

aromatizirana sol

 

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

Mastercard WFP_znanstvenica

Hrvati doniraju preko 200.000...

UN-ov World FoodProgrammei Mastercard u partnerstvu od 2012.pružaju pomoć i nova rješenja za stvaranje svijeta u kojem nema gladi,…

Zdravlje

dvilje šparoge

Šparoga - delikatesa, lijek...

Šparoga (Asparagus officieales) je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana, koja razvija podanak i mlade izdanke. Koriste se sam…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

đumbir -d

Đumbir (Zingiber officinale)

Drugi nazivi: Đinđer, amomum zingiber, korijen đumbira, ingver, imber Okus: Ovisno o porijeklu, đumbir može imati opor ili snaž…

Najave događaja