Od A do Z

Mali jestivi blagdanski pokloni iz kućne radinosti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pogledajte šest jednostavnih i jestivih darova koje i sami možete pripremiti u kućnoj radinosti

U vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana često nas muči misao što darovati dragim nam osobama?

Neke smo već poklone kupili ili to namjeravamo učiniti idućih dana, ali gotovo uvijek se nađemo u situaciji kad nam ponestane ideja i inspiracije.

Uz malo truda umjesto da kupite u trgovini u vašoj kuhinji možete „proizvesti“ jednostavne, jestive darove, koji neće jako opteretiti kućni budžet.

Evo nekoliko prijedloga:

 

SIR U MASLINOVOM ULJU

Izaberite sir po ukusu –kozji/ovčji, narežite ga na komadiće, stavite u teglicu, dodajte začinsko bilje, papar u zrnu pa prelijte maslinovim uljem.

ULJE S PEPERONCINOM

U bočicu stavite nekoliko peperoncina (ljutih papričica) i ulijte maslinovo ulje.

MED S ORAŠASTIM PLODOVIMA

U teglicu stavite orašaste plodove po želji – lješnjake/bademe/orahe i prelijte medom (npr. cvjetnim). Također, u med možete staviti i sušeno voće, npr. marelice.

ŠARENE GRAHORICE 1

Odaberite 2,3 vrste fažola (graha) pa ih stavljajte u teglu, naizmjenično, sloj po sloj.

ŠARENE GRAHORICE 2

Suhi grašak, crvena leća i ječam efektno će izgledati u boci.

Sipajte ih kroz lijevak, naizmjenično, sloj po sloj.

AROMATIZIRANA SOL

Krupnu morsku sol pomiješajte sa šarenim paprom i listićima ružmarina pa stavite u teglicu. Uz to možete pokloniti mlinčić.

sir u maslinovom uljuulje s peperoncinommed s orašastim plodovimašarene grahorice1šarene grahorice2

aromatizirana sol

 

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

michelin 2018

Pelegrini i 360º dobili, a...

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu MICHELINOVU zvjezdicu, dok je lista restorana s MICHELINOVOM prep…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja