Marmelada od kestena

marmelada od kestena

Sastojci:

2 kg kestena

cca 1,5 kg šećera

voda

1 mahuna vanilije

rum ili konjak

malo soli

Priprema:

Stavite kestene/marune (prethodno zarezane) u dosta hladne vode i kuhajte malo više od sat vremena (povremeno promiješajte). Kuhane kestene ocijedite i ogulite i propasirajte u pire. Izvažite smjesu.

U posudu stavite šećera toliko koliko teži smjesa od kestena – od 2 kg kestena dobit ćete cca 1,5 kg pirea, ulijte 3 čaše vode, dodajte mahunu vanilije i kuhajte miješajući dok ne dobijete gusti sirup.

Izvadite štapić vanilije, dodajte pire od kestena i kuhajte miješajući još 40 minuta, dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Još toplu marmeladu stavite u tople sterilizirane staklenke i pustite da se ohladi nepokrivena. Prije nego ih poklopite, od pergament papira izrežite prikladne krugove, namočite ih u rum ili konjak, položite na marmeladu pa teglice zatvorite poklopcima.

Napomena:

Ovu marmeladu možete koristiti kao namaz za kruh ili je pak dodavati u neke kolače. Također, možete je obogatiti čokoladom ili orasima i to tako da u lonac s vrućom marmeladom koji ste maknuli s vatre dodate po želji 1 – 2 žlice nasjeckanih oraha i/ili komadić natrgane čokolade, promiješate i potom punite teglice.

Izvor:

gastronomika.hr

 

 

 

 

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja