Marmelada od kestena

marmelada od kestena

Sastojci:

2 kg kestena

cca 1,5 kg šećera

voda

1 mahuna vanilije

rum ili konjak

malo soli

Priprema:

Stavite kestene/marune (prethodno zarezane) u dosta hladne vode i kuhajte malo više od sat vremena (povremeno promiješajte). Kuhane kestene ocijedite i ogulite i propasirajte u pire. Izvažite smjesu.

U posudu stavite šećera toliko koliko teži smjesa od kestena – od 2 kg kestena dobit ćete cca 1,5 kg pirea, ulijte 3 čaše vode, dodajte mahunu vanilije i kuhajte miješajući dok ne dobijete gusti sirup.

Izvadite štapić vanilije, dodajte pire od kestena i kuhajte miješajući još 40 minuta, dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Još toplu marmeladu stavite u tople sterilizirane staklenke i pustite da se ohladi nepokrivena. Prije nego ih poklopite, od pergament papira izrežite prikladne krugove, namočite ih u rum ili konjak, položite na marmeladu pa teglice zatvorite poklopcima.

Napomena:

Ovu marmeladu možete koristiti kao namaz za kruh ili je pak dodavati u neke kolače. Također, možete je obogatiti čokoladom ili orasima i to tako da u lonac s vrućom marmeladom koji ste maknuli s vatre dodate po želji 1 – 2 žlice nasjeckanih oraha i/ili komadić natrgane čokolade, promiješate i potom punite teglice.

Izvor:

gastronomika.hr

 

 

 

 

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja