Mažuran (Origanum majorana, Majorana hortensis)

mažurana

Drugi nazivi:

Majorana, majuran, mažurana, babina duša, mirišljavak…

Okus:

Mažuran je aromatičan, pikantan, blago sladak, topao, pomalo ljut, smolast i blago gorak.

Količina eteričnog ulja koje sadrži može izrazito oscilirati.

Vrijedi pravilo da je mažuran kvalitetniji ako raste u podnebljima s toplom klimom. Više sunca jamči bolju kvalitetu.

 

Primjena:

– za pečenu gusku i patku

– za jaka jela od mesa i divljači

– za varivo od govedine

– za mediteranska jela i nadjeve, npr. od mljevenog mesa

– kao sastojak za herbes de provence

– za jetru i druge iznutrice

– u kobasicama, prije svega jetrenoj kobasici

– za ribu

– za mahunarke, kelj i gljive

– u juhama (npr. od krumpira) i umacima

– za jela od krumpira, pogotovo pržena i pečena

– u salatama i jelima od jaja

Mažuran se uglavnom dodaje pred kraj kuhanja jer njegova aroma nije otporna na visoke temperature.

 

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja