Med od šećerne repe

med od secerne repe1

Med od šećerne repe do sredine prošlog stoljeća bio je u slavonskim domaćinstvima čest nadomjestak za kupovni šećer koji se smatrao luksuzom baš kao i med koji se čuvao za bolesti.
Kako se iz šećerne repe može dobiti šećer (što je otkrio sredinom 18. stoljeća (1747.) njemački kemičar Andreas Sigismund Marggraf) ne čudi što postoji i stari recept za dobivanje meda od šećerne repe.

Od zaborava ga je spasio požeški „Muzej u loncu“, a mi ga donosimo u skraćenom obliku.

Jednostavnom tehnologijom seljaci su repu koja je prije svega služila za hranjenje stoke termički obradili, iscjedili i ukuhali da bi dobili proizvod konzistencijom sličan medu.

Spremao se u zemljane teglice i mogao je stajati dugo, ako bi ga dakako ostalo.

Na žalost, onako ljepljiv i sladak s intenzivnim mirisom zemljane raskoši, brzo bi se potrošio za kolače, rezance s orasima ili namazan na kruh.

 

Sastojci:

šećerna repa
vode po potrebi
Priprema:

Repu dobro oprati, oguliti i naribati. Naribanu repu uz dodatak malo vode kuhati u kotlu dok ne omekša i ne pusti sok.
Skuhanu naribanu repu istještiti, a dobivenu tekućinu procjediti i preliti natrag na kotao te ukuhavati dok ne postane tamno smeđa melasasta smjesa konzinstencije rijeđe od pčelinjeg meda.
Med od repe sipati u zagrijane staklenke.

med od secerne repe
Izvor:

Recept obitelji Budiselić iz Bankovaca/ foto: Muzej u Loncu

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja