Med od šećerne repe

med od secerne repe1

Med od šećerne repe do sredine prošlog stoljeća bio je u slavonskim domaćinstvima čest nadomjestak za kupovni šećer koji se smatrao luksuzom baš kao i med koji se čuvao za bolesti.
Kako se iz šećerne repe može dobiti šećer (što je otkrio sredinom 18. stoljeća (1747.) njemački kemičar Andreas Sigismund Marggraf) ne čudi što postoji i stari recept za dobivanje meda od šećerne repe.

Od zaborava ga je spasio požeški „Muzej u loncu“, a mi ga donosimo u skraćenom obliku.

Jednostavnom tehnologijom seljaci su repu koja je prije svega služila za hranjenje stoke termički obradili, iscjedili i ukuhali da bi dobili proizvod konzistencijom sličan medu.

Spremao se u zemljane teglice i mogao je stajati dugo, ako bi ga dakako ostalo.

Na žalost, onako ljepljiv i sladak s intenzivnim mirisom zemljane raskoši, brzo bi se potrošio za kolače, rezance s orasima ili namazan na kruh.

 

Sastojci:

šećerna repa
vode po potrebi
Priprema:

Repu dobro oprati, oguliti i naribati. Naribanu repu uz dodatak malo vode kuhati u kotlu dok ne omekša i ne pusti sok.
Skuhanu naribanu repu istještiti, a dobivenu tekućinu procjediti i preliti natrag na kotao te ukuhavati dok ne postane tamno smeđa melasasta smjesa konzinstencije rijeđe od pčelinjeg meda.
Med od repe sipati u zagrijane staklenke.

med od secerne repe
Izvor:

Recept obitelji Budiselić iz Bankovaca/ foto: Muzej u Loncu

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja