Med od šećerne repe

med od secerne repe1

Med od šećerne repe do sredine prošlog stoljeća bio je u slavonskim domaćinstvima čest nadomjestak za kupovni šećer koji se smatrao luksuzom baš kao i med koji se čuvao za bolesti.
Kako se iz šećerne repe može dobiti šećer (što je otkrio sredinom 18. stoljeća (1747.) njemački kemičar Andreas Sigismund Marggraf) ne čudi što postoji i stari recept za dobivanje meda od šećerne repe.

Od zaborava ga je spasio požeški „Muzej u loncu“, a mi ga donosimo u skraćenom obliku.

Jednostavnom tehnologijom seljaci su repu koja je prije svega služila za hranjenje stoke termički obradili, iscjedili i ukuhali da bi dobili proizvod konzistencijom sličan medu.

Spremao se u zemljane teglice i mogao je stajati dugo, ako bi ga dakako ostalo.

Na žalost, onako ljepljiv i sladak s intenzivnim mirisom zemljane raskoši, brzo bi se potrošio za kolače, rezance s orasima ili namazan na kruh.

 

Sastojci:

šećerna repa
vode po potrebi
Priprema:

Repu dobro oprati, oguliti i naribati. Naribanu repu uz dodatak malo vode kuhati u kotlu dok ne omekša i ne pusti sok.
Skuhanu naribanu repu istještiti, a dobivenu tekućinu procjediti i preliti natrag na kotao te ukuhavati dok ne postane tamno smeđa melasasta smjesa konzinstencije rijeđe od pčelinjeg meda.
Med od repe sipati u zagrijane staklenke.

med od secerne repe
Izvor:

Recept obitelji Budiselić iz Bankovaca/ foto: Muzej u Loncu

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

michelin 2018

Pelegrini i 360º dobili, a...

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu MICHELINOVU zvjezdicu, dok je lista restorana s MICHELINOVOM prep…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja