Med od šećerne repe

Med od šećerne repe do sredine prošlog stoljeća bio je u slavonskim domaćinstvima čest nadomjestak za kupovni šećer koji se smatrao luksuzom baš kao i med koji se čuvao za bolesti.
Kako se iz šećerne repe može dobiti šećer (što je otkrio sredinom 18. stoljeća (1747.) njemački kemičar Andreas Sigismund Marggraf) ne čudi što postoji i stari recept za dobivanje meda od šećerne repe.
Od zaborava ga je spasio požeški „Muzej u loncu“, a mi ga donosimo u skraćenom obliku.
Jednostavnom tehnologijom seljaci su repu koja je prije svega služila za hranjenje stoke termički obradili, iscjedili i ukuhali da bi dobili proizvod konzistencijom sličan medu.
Spremao se u zemljane teglice i mogao je stajati dugo, ako bi ga dakako ostalo.
Na žalost, onako ljepljiv i sladak s intenzivnim mirisom zemljane raskoši, brzo bi se potrošio za kolače, rezance s orasima ili namazan na kruh.
Sastojci:
šećerna repa
vode po potrebi
Priprema:
Repu dobro oprati, oguliti i naribati. Naribanu repu uz dodatak malo vode kuhati u kotlu dok ne omekša i ne pusti sok.
Skuhanu naribanu repu istještiti, a dobivenu tekućinu procjediti i preliti natrag na kotao te ukuhavati dok ne postane tamno smeđa melasasta smjesa konzinstencije rijeđe od pčelinjeg meda.
Med od repe sipati u zagrijane staklenke.
Recept obitelji Budiselić iz Bankovaca/ foto: Muzej u Loncu
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Top 10 recepata
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti