Od A do Z

Meksičke tortilje

tortilje

Sastojci:

500 g polubijelog brašna

2 žličice praška za pecivo

2 žličice soli

150 g margarina (sobne temperature)

240 ml tople vode

Priprema:

Pomiješajte suhe sastojke, pa dodajte margarin i nakon toga vodu. Dobit ćete mekano tijesto. Pustite ga da odstoji oko 30 minuta.

Oblikujte 10 do 12 kuglica, svaku razvaljajte u krug i pecite na suhoj tavi svaku stranu po nekoliko minuta.

Napomena:

Nakon pečenja ih možete čuvati u posudi s poklopcem da ostanu tople dok se sve ne ispeku.

Dio polubijelog brašna možete zamijeniti kukuruznim brašnom (npr. 100 g kukuruznog i 400 g polubijelog brašna).

Ako tortilje pripremate s nekim bezglutenskim brašnom, stavite 70% brašna i 30% škroba te dodajte 2 žlice mljevenog lana da sve poveže.

Izvor:

Kuharica Kruh i Peciva, autorice Maje Kefeček, Planetopija

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja