Od A do Z

Mirisna focaccia

mirisna focaccia kruh i peciva

Sastojci:

za tijesto:

600 g polubijelog brašna

1 suhi kvasac

1 žlica soli

3-4 žlice maslinovog ulja

oko 450 ml mlake vode

dodaci:

6-7 sušenih rajčica (namačite ih u vodi oko 30 minuta) i ružmarin

ili 20 maslina i origano

Priprema:

Pomiješajte brašno, kvasac, sol i dodajte ulje i vodu. Zamijesite kuhačom jer je dosta mekano i pustite da se diže oko 2 sata. Nakon sat vremena smjesu možete premijesiti. Ako focacciu pripremate s rajčicama, onda ih na kraju umiješajte u tijesto. Tijesto rastegnite na nauljenu pliticu za pečenje – ako su u tijestu sušene rajčice, pospite ga ružmarinom. Ako je tijesto bez rajčica, ukrasite ga maslinama i origanom ili nekom drugom kombinacijom.

Polijte maslinovim uljem i po želji pospite s malo krupne soli. Pecite na 200 stupnjeva, odnosno dok ne poprimi zlatnu boju, oko 25-30 minuta.

Napomene:

Dodatne varijante: cherry rajčice i bosiljak, medvjeđi luk i sir, chilli papičice i kukuruz.

Tijesto možete koristiti za pizzu ili za pikantne zvrkove: razvaljajte ga i punite smjesom po želji te zarolajte. Narežite na kolute i pecite oko 20 minuta.

Izvor:

Kuharica Kruh i Peciva, autorice Maje Kefeček, Planetopija

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja