Od A do Z

Mirisna focaccia

mirisna focaccia kruh i peciva

Sastojci:

za tijesto:

600 g polubijelog brašna

1 suhi kvasac

1 žlica soli

3-4 žlice maslinovog ulja

oko 450 ml mlake vode

dodaci:

6-7 sušenih rajčica (namačite ih u vodi oko 30 minuta) i ružmarin

ili 20 maslina i origano

Priprema:

Pomiješajte brašno, kvasac, sol i dodajte ulje i vodu. Zamijesite kuhačom jer je dosta mekano i pustite da se diže oko 2 sata. Nakon sat vremena smjesu možete premijesiti. Ako focacciu pripremate s rajčicama, onda ih na kraju umiješajte u tijesto. Tijesto rastegnite na nauljenu pliticu za pečenje – ako su u tijestu sušene rajčice, pospite ga ružmarinom. Ako je tijesto bez rajčica, ukrasite ga maslinama i origanom ili nekom drugom kombinacijom.

Polijte maslinovim uljem i po želji pospite s malo krupne soli. Pecite na 200 stupnjeva, odnosno dok ne poprimi zlatnu boju, oko 25-30 minuta.

Napomene:

Dodatne varijante: cherry rajčice i bosiljak, medvjeđi luk i sir, chilli papičice i kukuruz.

Tijesto možete koristiti za pizzu ili za pikantne zvrkove: razvaljajte ga i punite smjesom po želji te zarolajte. Narežite na kolute i pecite oko 20 minuta.

Izvor:

Kuharica Kruh i Peciva, autorice Maje Kefeček, Planetopija

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja