Muškatni oraščić (Myristica fragrans)

muskatni oraščić -d

Drugi nazivi:

Muškatov oraščić (za muškatni oraščić), macis (za muškatni cvjetić)

Okus:

Muškatni oraščić i muškatni cvjetić su aromatični, jako pikantni, drvenasti, slatkasti, gorki i blago ljuti. Cvjetić ima nešto nježniji i blaži okus od oraščića.

Oboje sadrže oko 10 posto eteričnog ulja čiji je glavni sastojak miristicin, koji kod prevelike upotrebe (barem jedan cijeli muškatni oraščić) može djelovati halucinogeno.

Primjena:

– uz bijeli papar kao najvažniji začin u bešamel umaku

– kao sastojak francuske mješavine začina quatre-épices (npr. za ragu, paštete i kobasice)

– za mediteranska jela, osobito s mljevenim mesom, ali i za umake za tjesteninu

– za sjevernoafrička, arapska i indijska jela

– za pire od krumpira i druga jela od krumpira, (npr. gratinirana jela ili njoke)

– za jela od povrća, osobito špinat, kupus, cvjetaču i bundevu

– za jela od jaja i sira (npr. quiche)

– za jela od mesa (npr. piletinu, zečetinu i janjetinu)

– za juhe i umake (muškatni cvjetić za svijetle umake)

– za kolače i božićne kolačiće (npr. medenjake)

– za deserte poput kompota i voćne salate

– u kuhanom vinu, punču, vrućoj čokoladi i likerima

Muškatni oraščić bi trebalo uvijek svježe naribati jer mljeveni brzo gubi aromu.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja