Muškatni oraščić (Myristica fragrans)

Drugi nazivi:
Muškatov oraščić (za muškatni oraščić), macis (za muškatni cvjetić)
Okus:
Muškatni oraščić i muškatni cvjetić su aromatični, jako pikantni, drvenasti, slatkasti, gorki i blago ljuti. Cvjetić ima nešto nježniji i blaži okus od oraščića.
Oboje sadrže oko 10 posto eteričnog ulja čiji je glavni sastojak miristicin, koji kod prevelike upotrebe (barem jedan cijeli muškatni oraščić) može djelovati halucinogeno.
Primjena:
– uz bijeli papar kao najvažniji začin u bešamel umaku
– kao sastojak francuske mješavine začina quatre-épices (npr. za ragu, paštete i kobasice)
– za mediteranska jela, osobito s mljevenim mesom, ali i za umake za tjesteninu
– za sjevernoafrička, arapska i indijska jela
– za pire od krumpira i druga jela od krumpira, (npr. gratinirana jela ili njoke)
– za jela od povrća, osobito špinat, kupus, cvjetaču i bundevu
– za jela od jaja i sira (npr. quiche)
– za jela od mesa (npr. piletinu, zečetinu i janjetinu)
– za juhe i umake (muškatni cvjetić za svijetle umake)
– za kolače i božićne kolačiće (npr. medenjake)
– za deserte poput kompota i voćne salate
– u kuhanom vinu, punču, vrućoj čokoladi i likerima
Muškatni oraščić bi trebalo uvijek svježe naribati jer mljeveni brzo gubi aromu.
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti