Od A do Z
ruj. 22, 2012
Sušene rajčice u maslinovom ulju

tra. 23, 2011
Tijesta – Biskvitna rolada (osnovni recept)

tra. 23, 2011
Tijesta – Biskvitno tijesto (klasično – idealno za podlogu za torte)

3-4 jaja
3-4 žlice vruće vode (ako su jaja veća potrebno je manje vode)
150 g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
100 g… više
tra. 24, 2011
Tijesta – Dizano tijesto (za slatke i slane slastice)

500 g brašna
1 omot Dr. Oetker Kvasca Instant
75 g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
malo soli
250 ml (1/4 l mlakog mlij… više
tra. 23, 2011
Tijesta – Kuhano tijesto (osnovni recept za princeze i eklere)

Sastojci:
125 ml (1/8 l) vode
25 g margarina ili maslaca
75 g brašna
15 g Dr. Oetker Gustina
2-3 jaja
navršak noža Dr. Oetker Original Backin Praška za pecivo… više
Tagovi: Kuhano tijesto, osnovni recept za princeze i eklere25 g margarina ili maslaca
75 g brašna
15 g Dr. Oetker Gustina
2-3 jaja
navršak noža Dr. Oetker Original Backin Praška za pecivo… više
lip. 17, 2011
Tijesto za pizzu (temeljni recept)

Sastojci:
50 dag bijelog brašna
2,5 dag kvasca
1 dag šećera
1 dag soli
maslinovo ili obično ulje po želji
mlaka voda
Priprema:
Kvasac namrvite u 1 dl mlake vode, dodajte šećer i malo brašna. Kad uzađe, primiješajte prosijanom brašnu. Dodajte pola količine ulja i 1,5 dl vode, te… više
Tagovi: pizzu, pzza, tijestolip. 18, 2011
Tikvice

Ima ih kratkih i debeljuškastih, izduženih ili pomalo jajolikih, no najbolje je izabrati tikvice srednje veličine, tj. duljine do 12 cm jer su najukusnije. Preveliki plodovi su tvrdi i vodenasti. Kad ih kupujete, birajte teške plodove, pogledajte je li im ostatak peteljke čvrst, a kora glatka i sjajna te bez… više
Tagovi: cvjetovi tikvica, tikvica, tikvice, zamrznute tikvicesrp. 3, 2011
Timijan (Thymus vulgaris)

Drugi nazivi:
Prava majčina dušica, vrtna majčina dušica, babja dušica, vrisak…
Okus:
Timijan ima vrlo pikantan, blago gorak okus koji podsjeća na dim, kamfor i klinčić. Sadržaj eteričnog ulja ovisi o porijeklu, klimi, vremenu branja i vrsti skladištenja.
Primjena:
– za mediteranske jela s mesom, osobito janjetinu, divljač, zečetinu i… više
Tagovi: timijanOd A do Z
svi. 19, 2014
Ulje s bosiljkom

Ulje s bosiljkom je odličan začin za jela od rajčica i sve ostalo povrće, kao i za ribu ili piletinu. Nije samo ukusno nego i izgleda efektno.
Svježi bosiljak prelije se kipućom posoljenom vodom i ostavi 15 sekundi, zatim ocijedi i prebaci u ledenu vodu.
Ponovno se dobro ocijedi u… više
Tagovi: bosiljak, maslinovo ulje, recept, ulje s bosiljkomtra. 26, 2011
Umak od badema
Sastojci:
1 dl slatkog vrhnja, 3 žlice jogurta ili kiselog vrhnja,1 žličica meda, 50 g badema, prstovet svježe naribanog đumbira.
Priprema:
Bademe sameljite, a jednu žlicu sitno nasjeckajte. Vrhnje istucite srednje čvrsto. Samljevene bademe promiješajte s medom i razrijedite s jogurtom. Dodajte malo đumbira i nasjeckane bademe pa tu mješavinu… više
Tagovi: badem, mendula, umaksvi. 9, 2011
Umak od češnjaka
Sastojci:
50g brašna, 0,5 dl ulja, 5 dl juhe, 5 češnjeva češnjaka, sol, ocat.
Priprema:
Propržite brašno na ulju da porumeni, dodajte juhu i stalno miješajte na laganoj vatri. U umak dodajte istučeni, sitno nasjeckani češnjak, posolite i po okusu dodajte ocat.… više
Tagovi: Umak od češnjakasvi. 9, 2011
Umak od gorgonzole i jogurta
Sastojci:
80 g gorgonzole, 2 čaše jogurta, sok ½ limuna, 1 žlica sezamova ulja, 7 orahovih jezgri, sol
Priprema:
Orahove jezgre istucite u mužaru i potom s ostalim sastojcima usitnite u mikseru. Umak poslužite uz salatu od koromača ili svježeg celera.… više
Tagovi: celer, koromač, Umak od gorgonzole i jogurtasvi. 9, 2011
Umak od graha
Sastojci:
(za 6 osoba)
5 dag maslaca, 5 dag luka, 2 režnja češnjaka,10 dag sira trapista,1dl mlake vode, 3 žličice ljutog ajvara, 25 dag smeđeg graha,1 žličica soli
Priprema:
Na zagrijanom maslacu kratko propirjati nasjeckani luk i češnjak. Dodati kuhani grah i naribani sir te miješati dok se sir ne… više
Tagovi: Umak od grahasvi. 9, 2011
Umak od kiselih krastavaca
Sastojci:
250 g kiselih krastavaca, 50g brašna, 50 g ulja, 5 dl juhe, sol, ocat
Priprema:
Na ulju popržite brašno da porumeni, postepeno dolijevajte juhu, uz neprestano miješanje, sve dok ne dobijete ujednačen, gust umak. Dodajte sitno nasjeckane krastavce, posolite i prokuhajte još nekoliko minuta.… više
Tagovi: Umak od kiselih krastavacasvi. 9, 2011
Umak od metvice
Sastojci:
1 vezica metvice, 1 čaša maslinovog ulja, sok od 1 limuna, prstovet ribanog kokosa, 1 žumanjak.
Priprema:
Sve sastojke izmiksajte i poslužite uz salatu od svježih krastavaca ili rajčica.
… više
Tagovi: krastavci, rajčica, Umak od metvice