Od A do Z

ruj. 22, 2012

Sušene rajčice u maslinovom ulju

susene rajcice u maslinovom ulju dilajla Sastojci: rajčice (pelati) krupna morska sol maslinovo ulje bosiljak Priprema: Dobro oprane rajčice (pomidori) obrišite krpom, n… više

tra. 23, 2011

Tijesta – Biskvitna rolada (osnovni recept)

oklagia Sastojci:   3 jaja 5-6 žlica vruće vode (kod većih jaja potrebno je dodati manje vode) 150 g šećera 1 omot Dr. Oetker Vanilin še… više

tra. 23, 2011

Tijesta – Biskvitno tijesto (klasično – idealno za podlogu za torte)

oklagia Sastojci:
3-4 jaja
3-4 žlice vruće vode (ako su jaja veća potrebno je manje vode)
150 g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
100 g… više

tra. 24, 2011

Tijesta – Dizano tijesto (za slatke i slane slastice)

oklagia Sastojci:
500 g brašna
1 omot Dr. Oetker Kvasca Instant
75 g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
malo soli
250 ml (1/4 l mlakog mlij… više

tra. 23, 2011

Tijesta – Kuhano tijesto (osnovni recept za princeze i eklere)

oklagia
Sastojci: 125 ml (1/8 l) vode
25 g margarina ili maslaca
75 g brašna
15 g Dr. Oetker Gustina
2-3 jaja
navršak noža Dr. Oetker Original Backin Praška za pecivo… više
Tagovi: ,

lip. 17, 2011

Tijesto za pizzu (temeljni recept)

d_tijesto za pizzu
Sastojci: 50 dag bijelog brašna 2,5 dag kvasca 1 dag šećera 1 dag soli maslinovo ili obično ulje po želji mlaka voda   Priprema: Kvasac namrvite u 1 dl mlake vode, dodajte šećer i malo brašna. Kad uzađe, primiješajte prosijanom brašnu. Dodajte pola količine ulja i 1,5 dl vode, te… više
Tagovi: , ,

lip. 18, 2011

Tikvice

tikvice
Ima ih kratkih i debeljuškastih, izduženih ili pomalo jajolikih, no najbolje je izabrati tikvice srednje veličine, tj. duljine do 12 cm jer su najukusnije. Preveliki plodovi su tvrdi i vodenasti. Kad ih kupujete, birajte teške plodove, pogledajte je li im ostatak peteljke čvrst, a kora glatka i sjajna te bez… više
Tagovi: , , ,

srp. 3, 2011

Timijan (Thymus vulgaris)

timijan
Drugi nazivi: Prava majčina dušica, vrtna majčina dušica, babja dušica, vrisak… Okus: Timijan ima vrlo pikantan, blago gorak okus koji podsjeća na dim, kamfor i klinčić. Sadržaj eteričnog ulja ovisi o porijeklu, klimi, vremenu branja i vrsti skladištenja. Primjena: – za mediteranske jela s mesom, osobito janjetinu, divljač, zečetinu i… više
Tagovi:

Od A do Z

svi. 19, 2014

Ulje s bosiljkom

ulje s bosiljkom glavna
Ulje s bosiljkom je odličan začin za jela od rajčica i sve ostalo povrće, kao i za ribu ili piletinu. Nije samo ukusno nego i izgleda efektno. Svježi bosiljak prelije se kipućom posoljenom vodom i ostavi 15 sekundi, zatim ocijedi i prebaci u ledenu vodu. Ponovno se dobro ocijedi u… više
Tagovi: , , ,

tra. 26, 2011

Umak od badema

Sastojci: 1 dl slatkog vrhnja, 3 žlice jogurta ili kiselog vrhnja,1 žličica meda, 50 g badema, prstovet svježe naribanog đumbira. Priprema: Bademe sameljite, a jednu žlicu sitno nasjeckajte. Vrhnje istucite srednje čvrsto. Samljevene bademe promiješajte s medom i razrijedite s jogurtom. Dodajte malo đumbira i nasjeckane bademe pa tu mješavinu… više
Tagovi: , ,

svi. 9, 2011

Umak od češnjaka

Sastojci: 50g brašna, 0,5 dl ulja, 5 dl juhe, 5 češnjeva češnjaka, sol, ocat.   Priprema: Propržite brašno na ulju da porumeni, dodajte juhu i stalno miješajte na laganoj vatri. U umak dodajte istučeni, sitno nasjeckani češnjak, posolite i po okusu dodajte ocat.… više
Tagovi:

svi. 9, 2011

Umak od gorgonzole i jogurta

Sastojci: 80 g gorgonzole, 2 čaše jogurta, sok ½ limuna, 1 žlica sezamova ulja, 7 orahovih jezgri, sol Priprema: Orahove jezgre istucite u mužaru i potom s ostalim sastojcima usitnite u mikseru. Umak poslužite uz salatu od koromača ili svježeg celera.… više
Tagovi: , ,

svi. 9, 2011

Umak od graha

Sastojci: (za 6 osoba) 5 dag maslaca, 5 dag luka, 2 režnja češnjaka,10 dag sira trapista,1dl mlake vode, 3 žličice ljutog ajvara, 25 dag smeđeg graha,1 žličica soli Priprema: Na zagrijanom maslacu kratko propirjati nasjeckani luk i češnjak. Dodati kuhani grah i naribani sir te miješati dok se sir ne… više
Tagovi:

svi. 9, 2011

Umak od kiselih krastavaca

Sastojci: 250 g kiselih krastavaca, 50g brašna, 50 g ulja, 5 dl juhe, sol, ocat Priprema: Na ulju popržite brašno da porumeni, postepeno dolijevajte juhu, uz neprestano miješanje, sve dok ne dobijete ujednačen, gust umak. Dodajte sitno nasjeckane krastavce, posolite i prokuhajte još nekoliko minuta.… više
Tagovi:

svi. 9, 2011

Umak od metvice

Sastojci: 1 vezica metvice, 1 čaša maslinovog ulja, sok od 1 limuna, prstovet ribanog kokosa, 1 žumanjak. Priprema: Sve sastojke izmiksajte i poslužite uz salatu od svježih krastavaca ili rajčica.    … više
Tagovi: , ,