svi. 9, 2011

Umak od mrkve

Sastojci: 3 čaše jogurta, 2 mlade mrkve, po prstovet kurkume i šafrana, sol, peršin. Priprema: Izmiksajte sve sastojke osim perši… više

srp. 27, 2011

Umak od naranče

Sastojci: 150 ml soka neprskane naranče, 1 i pol žličica kukuruznog brašna/gustina, 1 i pol žličica vode Priprema: Sok od naranč… više

svi. 9, 2011

Umak od oraha i vrhnja

Sastojci: 1 čaša kiselog vrhnja, 1 – 2 žlice limunova soka, 50 g nasjeckanih oraha ili lješnjaka, 2 žlice sjeckanog peršina i kop… više

svi. 9, 2011

Umak od poriluka (Iz poroga luka szosz)

Sastojci: poriluk, maslac, brašno, juha, vrhnje, ocat, sol Priprema: 4 stručka poriluka tanko izreži po dužini; u posudi rastopi m… više

svi. 9, 2011

Umak od sira

Sastojci: 15 dag gorgonzole, 20 dag svježeg kravljeg sira, 2 dl kiselog vrhnja, papar Priprema: Gorgonzolu narezati na kockice, dodati joj svježi sir i kiselo vrhnje. Sve dobro izmiješati električnom mješalicom. Začiniti paprom i solju prema ukusu te odmah poslužiti uz suhomesnate nareske. Izvor: kuharica XXXL  … više
Tagovi:

svi. 4, 2011

Umak od slanutka

Sastojci: (za 6 osoba) 6 dl kokošje juhe 1 konzerva skuhanog slanutka (15 dag) po ½ crvene i žute svježe paprike mali koromač 3 mrkve bosiljak 1,5 dl maslinovog ulja sol papar   Priprema: Ocijedite slanutak pa ga mikserom izmiješajte s polovicom juhe i ulja. Gustom umaku primiješajte preostalu juhu,… više
Tagovi:

svi. 9, 2011

Umak od svježeg hrena (Iz zelenoga hrena szosz)

Sastojci: luk, peršin, hren, vlasac, maslac, mrvice, goveđa juha Priprema: Luk i peršun sitno izreži, dodaj ribanog hrena i sjeckanog vlasca pa pirjaj na maslacu; zatim primiješaj na maslacu prepržene mrvice, podlij dobrom goveđom juhom i pusti da neko vrijeme kipi; ako je pregusto, dolij još juhe. Ako namjeravaš poslužiti… više
Tagovi: ,

svi. 9, 2011

Umak uz pečenku

Sastojci (1.varijanta): maslac, vinski ocat, cimet, klinčić, ružmarin Sastojci (2. varijanta): maslac, mrvice, vino, voda, limunov sok, klinčići, limunova korica, šećer Priprema (1.varijanta): U tavici rastopi maslac; zatim ga ohladi, dodaj vinskog octa, malo cimeta, klinčića i ružmarina, prokuhaj i izlij na pečenku. Priprema (2.varijanta): Rastopi maslac, na njemu preprži… više
Tagovi: ,

Ususret Uskrsu

tra. 16, 2014

Uskršnja šunka u kruhu

uskrsnja sunka u kruhu villa sandi
Sastojci: 1 kg šunke (rolana, kare…) 1 kg brašna po izboru (bijelo, raženo…) 1 kockica kvasca 1 dl mlakog mlijeka 1 žličica soli 1 žličica šećera Priprema: Šunku dobro operite (po potrebi skinite debelu kožu) i stavite je kuhati u vodu na laganoj vatri otprilike sat vremena (vrijeme kuhanja ovisi… više
Tagovi: , , ,

lip. 23, 2011

Zalihe začina

začini-svjezi
Svježe začinsko bilje ne može ostati predugo svježe čak ni u hladnjaku. Kako bi ipak malo dulje zadržalo svježinu poprskajte ga vodom, stavite u plastičnu vrećicu i dobro je zatvorite. Međutim, začinsko bilje najdulje će zadržati svježinu ako ga držite u zamrzivaču. Operite ga, skinite listove, nasjeckajte ih i zajedno… više
Tagovi: ,

lis. 17, 2011

Zapečena palenta sa sirom

zapečena palenta sa sirom
Sastojci: 50 dag palente (kukuruzna krupica) 20-ak dag naribanog parmezana ili pecorina maslac sol Priprema: Skuhajte palentu u posoljenoj vodi. Prebacite je u posudu (npr. plastični pladanj s izdignutim rubovima), pustite da se ohladi toliko da je možete narezati na komade. Maslacem premažite vatrostalnu posudu, posložite komade palente, preko nje… više
Tagovi: , ,

pro. 31, 2012

Zelena menestra

zelena menestra
Zelena menestra autohtono je i tradicionalno je jelo u Konavlima koje se u raznim dobrovačkim spisima spominje još od 15. stoljeća. Recept za zelenu menestru pojavljuje  se u raznim oblicima u raznim dijelovima dubrovačkog kraja jer se priprema na području cijele Republike, a tradicija spremanja zelene menestre okrunjena je i… više
Tagovi: , , , , , ,

sij. 14, 2012

Zeleni čaj

dreamstime_zeleni čaj
Zeleni čaj je biljka koju svijet poznaje oko 5000 godina, pripada vrsti Camellia Sinensis (cvjetna kamelija) i od njegovog se lišća (ili grančica) proizvodi napitak. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća rađena su istraživanja kojima je dokazano kako su ljudi koji redovito piju zeleni čaj mnogo više zaštićeni od srčanih oboljenja, infekcija… više
Tagovi: , , , , , , ,

ožu. 15, 2015

Đumbir (Zingiber officinale)

đumbir -d
Drugi nazivi: Đinđer, amomum zingiber, korijen đumbira, ingver, imber Okus: Ovisno o porijeklu, đumbir može imati opor ili snažan, aromatičan, ljut, pikantan i lagano gorak okus, a često daje i osvježavajuću notu limuna. Sadrži između 1 i 3 posto eteričnog ulja. Primjena: – kao univerzalan začin koji daje aromu i… više
Tagovi: , ,