Od A do Z

srp. 19, 2014

Džem od malina

dzem od malina Sastojci: maline šećer džemfix rum/cimet po ukusu Na 1 kg voća ide 30-40 dag šećera ovisno o tome volite li kiselkasto ili slađe, t… više

lip. 18, 2011

Gljive

d_gljive Vrganje i sve ostale gljive nemojte guliti, ni namakati jer brzo upijaju tekućinu, već im samo odrežite prljava mjesta. Lisičice se… više

lip. 18, 2011

Grah

d_grah Kad kupujete grahorice, provjerite ima li žižaka (sitnih rupica). Radi se o sitnim bubicama (3-4 mm), štetočinama s kojima se u sjem… više

Upoznajte grah da biste ga više voljeli

ruj. 13, 2013

Grah – zaboravljena divota i idealna namirnica za mršavljenje

d_grah Jeste li znali da je kuhani grah izvrstan i niskokaloričan izvor zdrave energije – zamjena za kruh i slične „klasične“ ugljiko… više

lip. 18, 2011

Grašak

d_grasak2
Kad kupujete grašak birajte lijepo zelene, glatke, mesnate i sočne mahune, čiji kralj peteljki mora biti svježe odrezan, a zrna puna i gusto nanizana jer dozrijevaju istodobno. Otvorite mahunu i provjerite da zrna nisu naborana i sasušena. Ukoliko grašak ne upotrijebite isti dan kad ste ga kupili, očišćenog i neopranog… više
Tagovi: , ,

svi. 9, 2011

Indijanski umak

Sastojci: 2 svježa krastavca, 3 žlice maslinovog ulja, po prstovet kurkume, kardamoma i češnjaka u prahu, 1 žlica kvasca.   Priprema: Sve sastojke izmiksajte u blenderu. Poslužite uz rižu ili poriluk.    … više
Tagovi: , ,

svi. 30, 2011

Istarski fuži

fuži -d
Sastojci: 1 kg glatkog brašna 6 – 8 jaja 3 žlice ulja sol Priprema: Zamijesite tijesto dodavajući ulje. Ako treba dodati vode nemojte staviti više od 2 žlice. Podijelite tijesto u nekoliko hljepčića i svaki dobro izmijesite. Razvaljajte što tanje i narežite na četverokute 2 x 1,5 cm. Suprotne uglove… više
Tagovi: ,

svi. 9, 2011

Južnjački umak

Sastojci: (za 4 osobe) 4 glavice luka ljutike,15 dag šampinjona, 4 žlice maslinovog ulja, 2 žlice pekmeza od rajčica, ¼ l bijelog vina, 2 – 3 žličice škrobnog brašna, žličicu usitnjene majčine dušice, papar, sol, peršinovo lišće   Priprema: Ispržite sitno nasjeckani luk na 3 žlice ulja, primiješajte narezane gljive.… više
Tagovi: ,

svi. 10, 2011

Kadulja (Salvia officinalis)

kuš -j
Drugi nazivi: Kuš, žalfija, salvija, prava kadulja, vrtna kadulja, kuhinjska kadulja, pitomi pelin   Okus: Kadulja ovisno o vrsti ima vrlo aromatičan okus. Naglašeno je gorka i opora, ali dijelom i pikantna. Donekle je slična kamforu, smolasta je i adstringirajuća (steže). Kadulja kao i ružmarin sadrži oko 2 posto eteričnog… više
Tagovi: ,

srp. 20, 2011

Kako izvući više soka iz limuna

limun
Iz limuna ćete izvući više soka ako ga neposredno prije cijeđenja potopite u vrelu vodu. Također, više soka iz limuna dobit ćete ako ga prije cijeđenja pritisnete dlanom i nekoliko puta zarolate po stolu. Ako vam pak treba samo nekoliko kapi limunova soka za kolač, čačkalicom probodite koricu, istisnete željenu… više
Tagovi: ,

srp. 28, 2011

Kako sir održati svježim

sir na spagici
Tvrdi sirevi neće se osušiti ukoliko ih omotate u platnenu salvetu ili kuhinjsku krpu, prethodno umočenu u slanu vodu ili razblažen ocat pa potom ocijeđenu. Sir položite u plastičnu kutiju, pored njega stavite 2 kockice šećera, poklopite i držite u hladnjaku. Šećer mijenjajte svaki dan.… više
Tagovi: , , ,

Zanimljvosti

sij. 26, 2014

Kako skuhati tjesteninu a la Sophia Loren

sophia loren
* Potreban je vrlo veliki lonac s mnogo vode, ovisno o količini tjestenine. Na taj način tjestenina će ostati rastresita te se neće slijepiti i sjediniti u jednu masu. * Vodu zakuhajte na jakoj vatri i u trenutku kad zavrije, ubacite šaku soli, no ne pretjerujte jer voda treba imati… više
Tagovi: , , ,

svi. 30, 2011

Kapanci za juhu

Sastojci: (za 4 osobe) 3 jaja 1 žlica brašna 4 žlice sitnih mrvica 7 dag naribanog parmezana sol 1 neprskani limun 1 l juhe Priprema: Razbijte jaja u zdjeli, posolite ih i dobro izmiješajte pjenjačom. Naribajte koricu pola limuna. Pristavite juhu da provri. Primiješajte malo – pomalo limunovu koricu, brašno,… više
Tagovi:

svi. 10, 2011

Kardamom (Elettaria cardamomum)

cardamom -d
Drugi nazivi: Zeleni kardamom, pravi kardamom, kardamon Okus: Kardamom miriše aromatično, lagano žareće, pikantno, svježe po limunu, pomalo cvjetno i podsjeća na eukaliptus. Sadržaj eteričnih ulja u sjemenkama bitno ovisi o skladištenju i može dosezati do osam posto. Kada su sjemenke ljepljive, to je znak dobre kvalitete.   Primjena: –… više
Tagovi:

lip. 18, 2011

Kelj

d_kelj
Prilikom kupovine kelja pazite da listovi budu svježi, bez mrlja i krckavi. Izaberite teže, tamnozelene glavice jer u protivnom, odnosno ako uzmete lagane glavice znači da su predugo stajale na policama trgovina ili su izgubile dosta vlage. Također, izbjegavajte kupovinu polovica jer na taj način kelj brzo gubi znatnu količinu… više
Tagovi: , ,