Od A do Z: Kelj

ožu. 1, 2013

Kelj – povrće koje rado jedemo već tisućama godina

broskva2 Zeljasto, zeleno povrće kelj zajedno s brokulom, cvjetačom i prokulicama pripada porodici kupusnjača Brassica oleracea, a spada u… više

stu. 3, 2011

Kiflice od buće sa sezamom

kiflice sa sezamom i bucom by gloria Sastojci: 50 dag buće 70 dag brašna 1 kockica kvasca 2 žlice šećera 1 vrećica praška za pecivo sol 2 dl mlijeka sjemenke sezama &nbs… više

svi. 10, 2011

Kim (Carum carvi)

kim (carum carvi) Drugi nazivi: Kiml, divlji kim, obični kim, livadni kim, kumen… Okus: Kim ima blago gorak i aromatičan okus, blago je gorko žar… više

svi. 10, 2011

Kleka (Juniperus communis)

kleka -d Drugi nazivi: Borovica, kleka, kadik, fenjas, mrekva, smrekovica, smrekva crna, brinje… Okus: Borovica ima blago gorak, pikan… više

svi. 10, 2011

Klinčić (Syzygium aromaticum)

klinčić -d
Drugi nazivi: Klinček, karanfil, caryophyllus     Okus: Klinčić ima intenzivan, veoma aromatičan, sladak, žareći i pomalo gorkast okus. Sadrži i do 15 posto eteričnog ulja čiji je glavni sastojak eugenol.     Primjena: – u jelima od mesa, divljači i (uglavnom plave) ribe – za divljač u salamuri –… više
Tagovi:

svi. 23, 2011

Kokosovo mlijeko

kokos
Kokosovo mlijeko sastoji se od „mesa“, mlijeka i vode. Svojim blago orašastim okusom u azijskoj, a posebno u tajlandskoj kuhinji služi kao blagi temelj za umake. Možete ga nabaviti u konzervama u prodavaonicama azijskih proizvoda kao i u bolje opskrbljenim marketima. Jednom otvorenu konzervu što prije potrošite jer se kokosovo… više
Tagovi:

svi. 10, 2011

Komorač (Foeniculum vulgare)

koromač
Drugi nazivi: Koromač, morač, janež, slatki aniš, slatki kopar… Okus: Slatki komorač ima sladak, snažno aromatičan okus sličan anisu. Prema intenzitetu okusa može se smjestiti između kopra (jači) i anisa (blaži). Sadržaj eteričnog ulja, pretežno anetola, može značajno varirati – između 0,5 i 6 posto. Veći plodovi iz središta štitka… više
Tagovi: ,

svi. 10, 2011

Korijander (Coriandrum sativum)

korijander
Drugi nazivi: Kineski peršin, korijandar, živica, kišnec, korion, paprić, paprica, čimavica… Okus: Sjemenke korijandera imaju blago ljut, sladak, orašast i snažan okus koji podsjeća na koru od naranče i cimet. Biljka korijandera iznimno je popularna u Aziji, Africi i Latinskoj Americi, dok je Europljani ili obožavaju ili mrze. Lišće korijandera… više
Tagovi:

lip. 18, 2011

Krastavac

d_krastavac
Kad kupujete krastavce, birajte one čvrste strukture i ujednačene zelene boje. Ukoliko ste sigurni da su iz domaćeg ili organskog uzgoja, jedite ih s korom koja je bogata vitaminima, dok one uvozne, presvučene voskom operite i ogulite prije konzumacije. Držite ih u hladnjaku najviše tjedan dana, a najbolje ih je… više
Tagovi: ,

ožu. 16, 2013

Kroasani

kroasani dilajla
Sastojci: 1 kg brašna 1 svježi kvasac 2 žličice soli 5 žlica ulja 1 jaje 2,5 dl mlijeka 2,5 dl vode 25 dag maslaca za premazivanje Priprema: Razmutite kvasac s mlijekom i pustite da se digne pa umiješajte suhe sastojke i umijesite mekano tijesto. Podijelite na 16 loptica i svaku… više
Tagovi: ,

ožu. 14, 2013

Kruh s kvascem koji se ne mijesi

kruh s kvascem koji se ne mijesi
Sastojci: 500 g polubijelog brašna ¼ žličice kvasca 1 žlica soli 400-450 ml vode Priprema: Pomiješajte brašno, sol i kvasac pa umiješajte vodu. Nemojte mijesiti, nego miješajte kuhačom tek toliko da se sastojci povežu. Tijesto prekrijte plastičnom folijom pa ga ostavite da se diže 12 sati (gotovo tijesto je dosta… više
Tagovi: , , ,

lip. 18, 2011

Krumpir

d_krumpir
Kad kupujete mladi krumpir, provjerite je li čvrst a kora glatka, sjajna i bez oštećenja. Slično je i kod kupovine starog krumpira kada isto trebate provjeriti čvrstoću i tvrdoću te paziti da je bez klica, jer kad proklije postaje štetan. Stoga ukoliko nemate prikladne smočnice ili podruma ne kupujte velike… više
Tagovi: , , , , ,

svi. 10, 2011

Kumin (Cuminum cyminum)

kim (cuminum cyminum)
Drugi nazivi: Iranski/rimski kumin, slatki kumin, jira…   Okus: Kumin ima vrlo aromatičan, opor, gorak i prodoran okus, no ujedno daje i blago slatku i zemljastu notu. Iako izgledom podsjeća na kim, po okusu se potpuno razlikuju. Plod sadrži do 4 posto eteričnog ulja.   Primjena: – u mješavinama začina… više
Tagovi:

srp. 9, 2011

Kurkuma (Curcuma domestica, C. longa)

kurkuma -d
Drugi nazivi: Indijski šafran, žuti korijen Okus: Svježi podanak miriše aromatično, poput đumbira, a ima gorak, smolast i pomalo žareći okus. Kad je sušen, razvija pikantnu aromu s notom naranče i đumbira i ima ljut, gorak i mošusan okus. Sadrži najviše pet posto eteričnog ulja, a njegovo je bojilo kurkumin.… više
Tagovi:

svi. 9, 2011

Lagani tartar umak

Sastojci: 15 dag laganog mliječnog namaza, 2 žlice kiselog vrhnja, 2 žlice lagane majoneze, 3 kisela krastavca, 1 – 2 režnja češnjaka, 1 žličica peršina u prahu Priprema: Kisele krastavce i češnjak dobro usitniti. Posebno miješati mliječni namaz, kiselo vrhnje i laganu majonezu. Glatkoj smjesi dodati usitnjene krastavce i češnjak.… više
Tagovi: