Od A do Z: Kelj
ožu. 1, 2013
Kelj – povrće koje rado jedemo već tisućama godina

stu. 3, 2011
Kiflice od buće sa sezamom

svi. 10, 2011
Kim (Carum carvi)

svi. 10, 2011
Kleka (Juniperus communis)

svi. 10, 2011
Klinčić (Syzygium aromaticum)

Drugi nazivi:
Klinček, karanfil, caryophyllus
Okus:
Klinčić ima intenzivan, veoma aromatičan, sladak, žareći i pomalo gorkast okus.
Sadrži i do 15 posto eteričnog ulja čiji je glavni sastojak eugenol.
Primjena:
– u jelima od mesa, divljači i (uglavnom plave) ribe
– za divljač u salamuri
–… više
Tagovi: klinčićsvi. 23, 2011
Kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko sastoji se od „mesa“, mlijeka i vode. Svojim blago orašastim okusom u azijskoj, a posebno u tajlandskoj kuhinji služi kao blagi temelj za umake. Možete ga nabaviti u konzervama u prodavaonicama azijskih proizvoda kao i u bolje opskrbljenim marketima. Jednom otvorenu konzervu što prije potrošite jer se kokosovo… više
Tagovi: Kokosovo mlijekosvi. 10, 2011
Komorač (Foeniculum vulgare)

Drugi nazivi:
Koromač, morač, janež, slatki aniš, slatki kopar…
Okus:
Slatki komorač ima sladak, snažno aromatičan okus sličan anisu.
Prema intenzitetu okusa može se smjestiti između kopra (jači) i anisa (blaži).
Sadržaj eteričnog ulja, pretežno anetola, može značajno varirati – između 0,5 i 6 posto.
Veći plodovi iz središta štitka… više
Tagovi: komorač, koromačsvi. 10, 2011
Korijander (Coriandrum sativum)

Drugi nazivi:
Kineski peršin, korijandar, živica, kišnec, korion, paprić, paprica, čimavica…
Okus:
Sjemenke korijandera imaju blago ljut, sladak, orašast i snažan okus koji podsjeća na koru od naranče i cimet. Biljka korijandera iznimno je popularna u Aziji, Africi i Latinskoj Americi, dok je Europljani ili obožavaju ili mrze. Lišće korijandera… više
Tagovi: korijanderlip. 18, 2011
Krastavac

Kad kupujete krastavce, birajte one čvrste strukture i ujednačene zelene boje. Ukoliko ste sigurni da su iz domaćeg ili organskog uzgoja, jedite ih s korom koja je bogata vitaminima, dok one uvozne, presvučene voskom operite i ogulite prije konzumacije.
Držite ih u hladnjaku najviše tjedan dana, a najbolje ih je… više
Tagovi: krastavac, salata od krastavacaožu. 16, 2013
Kroasani

Sastojci:
1 kg brašna
1 svježi kvasac
2 žličice soli
5 žlica ulja
1 jaje
2,5 dl mlijeka
2,5 dl vode
25 dag maslaca za premazivanje
Priprema:
Razmutite kvasac s mlijekom i pustite da se digne pa umiješajte suhe sastojke i umijesite mekano tijesto. Podijelite na 16 loptica i svaku… više
Tagovi: kroasani, recept-za-kroasaneožu. 14, 2013
Kruh s kvascem koji se ne mijesi

Sastojci:
500 g polubijelog brašna
¼ žličice kvasca
1 žlica soli
400-450 ml vode
Priprema:
Pomiješajte brašno, sol i kvasac pa umiješajte vodu. Nemojte mijesiti, nego miješajte kuhačom tek toliko da se sastojci povežu. Tijesto prekrijte plastičnom folijom pa ga ostavite da se diže 12 sati (gotovo tijesto je dosta… više
Tagovi: bezglutenski, kruh i peciva, kruh-s-kvascem-koji-se-ne-mijesi, recept-za kruhlip. 18, 2011
Krumpir

Kad kupujete mladi krumpir, provjerite je li čvrst a kora glatka, sjajna i bez oštećenja. Slično je i kod kupovine starog krumpira kada isto trebate provjeriti čvrstoću i tvrdoću te paziti da je bez klica, jer kad proklije postaje štetan. Stoga ukoliko nemate prikladne smočnice ili podruma ne kupujte velike… više
Tagovi: krumpir, krumpir u kori, kuhani krumpir, mladi krumpir, prženi krumpir, stari krumpirsvi. 10, 2011
Kumin (Cuminum cyminum)

Drugi nazivi:
Iranski/rimski kumin, slatki kumin, jira…
Okus:
Kumin ima vrlo aromatičan, opor, gorak i prodoran okus, no ujedno daje i blago slatku i zemljastu notu.
Iako izgledom podsjeća na kim, po okusu se potpuno razlikuju.
Plod sadrži do 4 posto eteričnog ulja.
Primjena:
– u mješavinama začina… više
Tagovi: kuminsrp. 9, 2011
Kurkuma (Curcuma domestica, C. longa)

Drugi nazivi:
Indijski šafran, žuti korijen
Okus:
Svježi podanak miriše aromatično, poput đumbira, a ima gorak, smolast i pomalo žareći okus.
Kad je sušen, razvija pikantnu aromu s notom naranče i đumbira i ima ljut, gorak i mošusan okus.
Sadrži najviše pet posto eteričnog ulja, a njegovo je bojilo kurkumin.… više
Tagovi: kurkumasvi. 9, 2011
Lagani tartar umak
Sastojci:
15 dag laganog mliječnog namaza, 2 žlice kiselog vrhnja, 2 žlice lagane majoneze, 3 kisela krastavca, 1 – 2 režnja češnjaka, 1 žličica peršina u prahu
Priprema:
Kisele krastavce i češnjak dobro usitniti. Posebno miješati mliječni namaz, kiselo vrhnje i laganu majonezu. Glatkoj smjesi dodati usitnjene krastavce i češnjak.… više
Tagovi: Lagani tartar umak