lip. 25, 2013

Lavanda – neopravdano zapostavljeni dodatak jelima

lavanda-polje-rez Srpanj je vrijeme branja lavande, biljke koju se od davnina koristi najčešće u kozmetičke i medicinske svrhe, ali uz ove uobičajen… više

lis. 18, 2011

Lažna pizza

azna pizza Sastojci: 6 jaja 1 dl mlijeka 2 žlice brašna 2 veća pomidora 40 dag mozzarelle, 3-4 kugle, ovisno o pakiranju 6 fileta inćuna iz ulja or… više

lip. 7, 2012

Liker od jagoda

liker od jagoda1 Sastojci: 35 dag očišćenih jagoda 20 dag šećera 3,5 dl crnog vina 1 dl maraschina Priprema: Zakuhajte vino i dodajte jagode, pretho… više

ruj. 10, 2012

Liker od ružinih latica

liker od ružinih latica 2 rez Sastojci:
15-20 dag latica od onih starinskih domaćih ruža
1/2 l rakije ili alkohola
75 dag šećera Priprema:
Latice ruže stavite u p… više

ruj. 16, 2012

Liker od smokava

liker od smokava-rez
Sastojci: 1 l domaće rakije 15 zrelih smokava 3 dl vode 15 dag šećera korica neprskanog limuna 1,5 dl maraschina Priprema: Smokve operite, odrežite im peteljke i lagano stavite kuhati u vodu u kojoj ste pomiješali šećer i naribanu limunovu koricu. Kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete gusti sirup.… više
Tagovi: , ,

Od A do Z

lip. 19, 2014

Ljupčac (Levisticum officinale)

ljupčac
Drugi nazivi: Selen, miloduh, selim, bjelestika, veleždin, velestika, lesandrina, lubčac, Ijubačac…   Okus: Ljupčac ima vrlo izražen, aromatičan miris koji podsjeća na celer. Okus mu je oštar i blago gorak. Pripada skupini jakih začina, pa ga valja oprezno dozirati.   Primjena: – kao začin upotrebljavaju se svježi ili sušeni listovi,… više
Tagovi: ,

svi. 11, 2011

Lovor (Laurus nobilis L.)

Laurus nobilis
Drugi nazivi: Plemeniti lovor, loborika, labor, lobor, lovorika, lorber… Okus: Lišće mu je jako aromatično, a okus mu je aromatično gorak. Sušene listove kuhamo s jelom cijele, obično jedan do dva lista. Svježe lišće je dosta gorko, prodorna mirisa pa ga treba ostaviti nekoliko dana da uvene. Time će izgubiti… više
Tagovi: ,

lip. 18, 2011

Luk

d_kapula
Kad kupujete luk (kapulu) pazite da glavice budu čiste, dobro oblikovane, bez oštećenja i plijesni. Ljuska mora biti pripijena, nikako lomljiva. Izbjegavajte onaj koji je proklijao, s mekanom glavicom i mrljama. Treba ga čuvati na sobnoj temperaturi, na tamnom i prozračnom mjestu (u košarama kako bi zrak mogao cirkulirati). Kad… više
Tagovi: , , , ,

MASTERCHEF - MALA ŠKOLA KUHANJA

tra. 29, 2011

Mala škola filetiranja palamide

chef david skoko - batelina
David Skoko, chef konobe „Batelina“ iz Banjola, u svom nastupu u emisiji Masterchef Nove TV prikazao je vrhunsku tehniku filetiranja i kratke termičke obrade palamide. Budući da filetiranje ribe jest ozbiljan zanat koji treba ispeći, samo rijetki imaju tu vještinu. Tehnika filetiranja, vještina baratanja nožem, preciznost i nježna ruka –… više
Tagovi: , , ,

Od A do Z

pro. 14, 2011

Mali jestivi blagdanski pokloni iz kućne radinosti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pogledajte šest jednostavnih i jestivih darova koje i sami možete pripremiti u kućnoj radinosti U vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana često nas muči misao što darovati dragim nam osobama? Neke smo već poklone kupili ili to namjeravamo učiniti idućih dana, ali gotovo uvijek se nađemo u situaciji kad nam ponestane… više
Tagovi: , , , ,

Od A do Z: Mandarine

lis. 28, 2012

Mandarina

dreamstime_mandarina
Mandarina (Citrus reticulata) je vrsta citrusnog voća koje najbolje uspijeva u suptropskim krajevima jer je osjetljiva na hladnoću. Mnogima je mandarina omiljeno citrusno voće jer se lako guli i jede. Najčešće se mandarine konzumiraju sirove, ali mogu se koristiti i za razne sokove, marmelade, slana i slatka jela.… više
Tagovi: , , , , , ,

srp. 13, 2011

Manji krastavci su slađi

krastavac2
Kad kupujete krastavce, birajte tvrde, teške i tamnozelene plodove bez smežurane kore i mekanih dijelova. Imajte na umu da manji krastavci sadrže manje gorčine. Umotani u plastičnu foliju izdržat će do tjedan dana u hladnijem dijelu hladnjaka. Osjetljivi su na toplinu.… više
Tagovi: , ,

Od A do Z

lis. 24, 2013

Marmelada od grožđa

marmelada od grozdja
Sastojci: bijelo ili crno slatko grožđe šećer Priprema: Operite grožđe, svaku bobicu izrežite na polovice i odstranite sjemenke. Izvažite – na 1 kg pripremljenog grožđa treba 30 dag šećera. Stavite grožđe u posudu, dodajte šećer i kuhajte oko 2 sata (miješajte drvenom kuhačom), odnosno dok ne dobijete smjesu željene gustoće.… više
Tagovi: , ,

ožu. 7, 2012

Marmelada od jabuka s cimetom

pekmez jabuke1
Sastojci: 2 kg kiselkastih jabuka 60 dag šećera 2 limuna (neprskani) 2 štapića cimeta Priprema: Oprane jabuke ogulite, očistite od sjemenki i narežite na komadiće. Stavite ih u lonac, ulijte malo vode (čaša), dodajte cimet, sok i naribanu koricu limuna. Kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju (miješajte), pa dodajte… više
Tagovi:

srp. 29, 2011

Marmelada od kapule

marmelada od kapule
Sastojci:   1 kg ljubičaste kapule 20 dag smeđeg šećera 1 žlica soli 2 dl suhog bijelog vina 4 klinčića 2 lovorova lista 4 žlice vinskog octa   Priprema: Oljuštite kapule (luk), operite ih pod mlazom hladne vode, osušite i narežite na tanke polumjesece. Ukoliko imate vremena pustite narezanu kapulu… više
Tagovi: , , , , ,