stu. 5, 2013

Marmelada od kestena

marmelada od kestena Sastojci: 2 kg kestena cca 1,5 kg šećera voda 1 mahuna vanilije rum ili konjak malo soli Priprema: Stavite kestene/marune (prethodno z… više

lis. 21, 2011

Marmelada od krušaka i đumbira

marmelada od krušaka i đumbira2 Sastojci: 1 kg krušaka (viljamovke)
10 dag đumbira
40 dag smeđeg šećera
korica i sok od 1 limuna
grančica ruzmarina
1/2 vrećice ž… više

srp. 25, 2012

Marmelada od marelica

marmelada od marelica Sastojci: 1 kg zrelih marelica ½ kg šećera i 1 vanilin šećer sok 1 limuna Priprema: Opranim marelicama izvadite koštice pa ih usitn… više

svi. 11, 2011

Mažuran (Origanum majorana, Majorana hortensis)

mažurana Drugi nazivi: Majorana, majuran, mažurana, babina duša, mirišljavak… Okus: Mažuran je aromatičan, pikantan, blago slad… više

velj. 18, 2012

Med od šećerne repe

med od secerne repe1
Med od šećerne repe do sredine prošlog stoljeća bio je u slavonskim domaćinstvima čest nadomjestak za kupovni šećer koji se smatrao luksuzom baš kao i med koji se čuvao za bolesti.
Kako se iz šećerne repe može dobiti šećer (što je otkrio sredinom 18. stoljeća (1747.) njemački kemičar Andreas Sigismund… više
Tagovi: , , , , ,

velj. 7, 2013

Med s đumbirom

med s đumbirom rez
Sastojci: ½ kg meda 25 dag korijena đumbira Priprema: Očistite korijen đumbira i sitno ga naribajte – možete koristiti i sjeckalicu. Pomiješajte ga s medom, po mogućnosti domaćim i ulijte u staklenke. Ako kašljete, uzimajte 2-3 puta dnevno po žličicu. Osim meda oplemenjenog đumbirom, od ovog ljekovitog korijena možete napraviti… više
Tagovi: , , ,

Od A do Z

ožu. 18, 2014

Meksičke tortilje

tortilje
Sastojci: 500 g polubijelog brašna 2 žličice praška za pecivo 2 žličice soli 150 g margarina (sobne temperature) 240 ml tople vode Priprema: Pomiješajte suhe sastojke, pa dodajte margarin i nakon toga vodu. Dobit ćete mekano tijesto. Pustite ga da odstoji oko 30 minuta. Oblikujte 10 do 12 kuglica, svaku… više
Tagovi: , ,

srp. 1, 2011

Metvica (Mentha piperita L.)

menta -d
Drugi nazivi: Menta, zlatna metvica, vrtna metvica, nana, crna metvica… Okus: Listovi metvice imaju karakterističan ugodan miris i osvježavajući okus. Sadrže eterično ulje, gorke tvari i tanin. Najvažniji sastojak eteričnog ulja je mentol. Zbog izrazito ugodnog mirisa i okusa, eterično ulje upotrebljava se u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Primjena:… više
Tagovi:

lis. 20, 2011

Miješana marmelada

miješana marmelada2
Sastojci: 1 kg zrelih šljiva (po mogućnosti sorte bistrica)
2 veće jabuke (slatko-kisele)
2 breskve
šaka grožđa
sok jednog limuna
50 dag šećera
1 vrećica džemfixa Priprema: Ogulite jabuke i narežite ih na veće komade. Isto napravite i s breskvama. Šljive raspolovite i odstranite koštice. U lonac najprije stavite šljive… više
Tagovi: , , ,

Od A do Z

tra. 22, 2014

Mirisna focaccia

mirisna focaccia kruh i peciva
Sastojci: za tijesto: 600 g polubijelog brašna 1 suhi kvasac 1 žlica soli 3-4 žlice maslinovog ulja oko 450 ml mlake vode dodaci: 6-7 sušenih rajčica (namačite ih u vodi oko 30 minuta) i ružmarin ili 20 maslina i origano Priprema: Pomiješajte brašno, kvasac, sol i dodajte ulje i vodu.… više
Tagovi: , , ,

svi. 30, 2011

Mlinci

mlinci pravi
Mlinci su vrsta tjestenine karakteristična za hrvatsku i slovensku kuhinju, koja se koristi kao prilog, najčešće uz pečenu perad… više
Tagovi: ,

srp. 7, 2011

Muškatni oraščić (Myristica fragrans)

muskatni oraščić -d
Drugi nazivi: Muškatov oraščić (za muškatni oraščić), macis (za muškatni cvjetić) Okus: Muškatni oraščić i muškatni cvjetić su aromatični, jako pikantni, drvenasti, slatkasti, gorki i blago ljuti. Cvjetić ima nešto nježniji i blaži okus od oraščića. Oboje sadrže oko 10 posto eteričnog ulja čiji je glavni sastojak miristicin, koji kod… više
Tagovi:

Od A do Z

srp. 21, 2014

Namaz od melancana i paprika

namaz od melancana i paprika ines
Sastojci:
1 kg rog paprika
1 kg melancana (patlidžani)
5 zrna češnjaka
1 feferončic (ljuti)
sol, papar po ukusu
3 dl ulja
Priprema:
Cijele paprike operite, dobro osušite pa ih ispecite sa svih strana u pećnici na 220 stupnjeva. Ako pećnica ima opciju puhanja vrućeg zraka bit će brže i… više
Tagovi: , ,

srp. 5, 2011

Origano (Origanum vulgare)

origano -d
Drugi nazivi: Oregano, divlji mažuran, mravinac, mekulica, vranilova trava … Okus: Ovisno o sorti origano može biti aromatičan, pikantan, toplo – papren, opor i blago gorak. Origano iz južnih regija je aromatičniji od domaćeg koji se naziva i mravinac. Podsjeća na mažuran i majčinu dušicu, ali je ljući od njih… više
Tagovi:

lip. 16, 2011

Osvježavajući napitak od mrkve

mrkva frulatta
Sastojci: (za 2 osobe) 2 veće mrkve 1 kriška dinje 1 zelena jabuka ½ žličice meda         Priprema: Izmiksajte sve sastojke (prethodno očišćene, oprane i nasjeckane), rashladite i poslužite. Izvor: gastronomika.hr  … više
Tagovi: , , , ,