Od A do Z: Palačinke

pro. 30, 2016

Palačinke (temeljni recept za tijesto)

palačinke Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod… više

svi. 11, 2011

Papar (Piper nigrum)

papar Drugi nazivi: Crni papar, bijeli papar, zeleni papar Bijeli papar: Dobiva se od dozrelih, žućkasto – crvenih bobica koje se 7 – 10 d… više

Praktične ideje

pro. 27, 2012

Papirnati „korneti“ za grickalice

papirnati korneti za grickalice Nekoliko listova papira, malo selotejpa, krupna morska sol, staklena ukrasna posuda – dakle, sve što vjerojatno imate kod kuće –… više

lip. 18, 2011

Paprika

d_paprika Kad kupujete svježe paprike, birajte sjajne, pravilno oblikovane, čvrste i bez oštećenja. Pazite da peteljka bude dobro s srasla s… više

svi. 11, 2011

Paprika (Capsicum annuum)

paprika
Drugi nazivi: Začinska paprika, piper, crveni papar/piment… Okus: Mljevena paprika gotovo da nema miris, ali ovisno o sorti je blago voćnog do vrlo ljutog, pikantnog okusa. Delikatesna paprika je blago voćna i svijetlo do tamnocrvena. Plemenita slatka paprika također je blago voćna, ali je ugodno blago ljuta. Primjena: – za… više
Tagovi:

lip. 18, 2011

Patlidžan

patlidžan
Kad kupujete patlidžane (balancane), pazite da im kora bude tvrda, glatka, sjajna i bez ogrebotina. Manji plodovi su i manje gorki. Čuvajte ih u hladnjaku, u plastičnoj vrećici najduže pet dana kako ne bi omekšao i dobio na gorčini. Patlidžani će izgubiti gorčinu ukoliko ih prije pripreme razrežete, posolite i… više
Tagovi: ,

svi. 23, 2013

Pekmez od jagoda i bazge

pekmez od jagoda i bazge dilajla
Sastojci: 1 kg očišćenih jagoda 5 cvjetova bazge 75 dag šećera limunov sok 1 želin 1 dl soka od bazge Priprema: Očišćene jagode stavite u veću posudu s debljim dnom, dodajte cvjetiće bazge (prethodno oprane), šećer sa želinom i lagano zakuhajte – skidajte pjenu s vrha. Nakon cca 10 minuta… više
Tagovi: , ,

Od A do Z

ruj. 19, 2014

Pekmez od smokava

pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti više, odnosno manje šećera. Opranim smokvama odstranite vrhove, ukoliko imaju deblju koru – ogulite ih, pa ih narežite na četvrtine. Ubacite ih u lonac, dodajte šećer i kuhajte… više
Tagovi: , , ,

Od A do Z

tra. 4, 2014

Pesto od koprive

pesto od koprive
Sastojci: cca 3 šake listova koprive cca 1 šaka medvjeđeg luka (srijemuš/divlji češnjak) 10-ak dag naribanog parmezana (ili pecorina) cca 3 žlice pinjola 6-7 žlica maslinovog ulja Priprema: Navucite gumene rukavice pa očistite koprive – odstranite peteljke pa listove dobro operite i ocijedite. Stavite kratko prokuhati u malo vruće vode… više
Tagovi: , , , ,

Od A do Z

ožu. 11, 2015

Pesto od sušenih pomidora

sušeni pomidori
Sastojci: 160 g sušenih pomidora (rajčica), 55 g pinjola, 160 ml maslinovog ulja, svežnjić bosiljka, 2 režnja češnjaka Priprema: Sušene pomidore usitnite u električnoj sjeckalici skupa s ohlađenim, prethodno u tavici poprženim pinjolima, bosiljkom i češnjakom, uz stalno dolijevanje maslinovog ulja. Izvor: gastronomika.hr… više
Tagovi: , , , , , ,

svi. 1, 2011

Pet malih savjeta za kupovinu na tržnici

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Odlazak na tržnicu za svakog je gurmana događaj, ali čak i oni iskusni povremeno zaborave na neka korisna pravila kojih se dobro pridržavati. Navest ćemo nekoliko savjeta kojih se dobro prisjetiti pri odlasku u kupovinu.   1.Uvijek se zagledajte u ruke prodavača/prodavačice jer će nam dosta reći o njihovim higijenskim… više
Tagovi: , ,

svi. 11, 2011

Piment (Pimenta dioica)

pimenta -d
Drugi nazivi: Pimento, začinski papar, jamajkanski papar, najgvirc Okus: Piment ima veoma aromatičan i pomalo papren okus koji podsjeća na klinčić, cimet i muškatni oraščić. Stoga se  u engleskom jeziku naziva „allspice“ što znači „svi začini“. Većina se okusa ne nalazi u samim sjemenkama, već u ljusci koja ih obavija.… više
Tagovi:

ruj. 18, 2013

Pire od buće

pire od buće 2
Sastojci: komad buće (cca 70 dag) toplo mlijeko maslac sol papar muškatni oraščić Priprema: Očišćeno meso buće narežite na kockice i skuhajte u malo posoljene vode. Procijedite, stavite u blender, dodajte komadić maslaca, sol, papar, muškatni oraščić po ukusu, malo mlijeka pa smiksajte. Poslužite kao prilog uz glavno jelo po… više
Tagovi: , , , ,

lis. 4, 2011

Pire od fažola

pire od fažola
Sastojci: 40 dag suhog fažola maslinovo ulje sol češnjak salsa od pomidora peperoncino Priprema: Skuhajte prethodno namočeni fažol (grah), bijeli/smeđi-po želji. Procijedite ga (sačuvajte malo vode) i smiksajte. Dodajte malo salse (umak od rajčica), maslinovog ulja, 1-2 režnja nasjeckanog češnjaka (može i u prahu) i peperoncino po ukusu. Miješajte na… više
Tagovi: , ,

lis. 15, 2011

Pire od suhog graška

pire od suhog graška
Sastojci: 40 dag suhog graška 1 mrkva 1 kapula 1,2 krumpira mlijeko putar vrhnje po želji sol papar po želji Priprema: Grašak namočite preko noći, isperite ga i stavite kuhati s mrkvom i kapulom. Kuha se cca sat i pol u običnoj padeli (loncu), ali da ubrzate postupak možete ga… više
Tagovi: , , ,