svi. 10, 2013

Pivski pereci

pivski pereci kruh i peciva Sastojci: 500 g polubijelog brašna 1 suhi kvasac, 1 žličica soli 1 žličica agavinog sirupa 3 dl pive, sobne temperature 2 žlice sun… više

ožu. 27, 2012

Pizza

prava margerita Sastojci: za tijesto: 1 kg brašna (glatko) 5 dag kvasca 4 dag šećera (2 žlice) žličica soli mlaka voda maslinovo ulje (količine za… više

Od A do Z

svi. 17, 2014

Pizza pogačice

pizza pogačice dilajla Sastojci: za tijesto: 80 dag brašna 5 dl mlijeka 1 kvasac 1 prašak za pecivo 1 vanilin šećer malo soli 2 dl ulja žumanjak za premazivan… više

velj. 17, 2012

Pogačice od jogurta – slane ili slatke

slatke pogačice 2 Sastojci: za tijesto: 1 jogurt
1 i pol čaša ulja
2 i pol čaše brašna
1 ravna žličica soli
1 prašak za pecivo za slani nadjev: sir po ž… više

lip. 18, 2011

Poriluk

d_poriluk
Pri kupovini poriluka obratite pozornost na njegovu čvrstoću i boju. Bijeli dio treba biti čvrst i bez mrlja, a zeleni listovi izrazite boje i usko priljubljeni. Ukoliko ga ne koristite odmah, odrežite vrhove listova i čuvajte ga u hladnjaku nekoliko dana i to neopranog te umotanog u papir. Mladi poriluk… više
Tagovi: , ,

svi. 9, 2011

Portugalski žarki umak

Sastojci: (za 6 osoba) 2 mesnate paprike, 20 sitnih ljutih feferona,1 režanj češnjaka, ½ limuna, 1 svežnjić peršinovog lišća, 5 žlica maslinovog ulja, sol   Priprema: Cijele paprike stavite u lim sa 2 žlice vode pa ispecite u pećnici na 220 stupnjeva. Ohlađene očistite. Oprane feferone prorežite, odstranite koštice pa… više
Tagovi:

Od A do Z

ožu. 29, 2014

Potočarka (Nasturtium officinale)

potočarka
Drugi nazivi: Dragušac, vodeni hren, divlji hren vodena je biljka koja raste na područjima s čistom vodom – uz rijeke, potoke i izvore. U nekim krajevima, dostupna je tijekom proljeća i ljeta, kada se uzgaja na otvorenom. S obzirom  da se može uzgajati u staklenicima, možete ju pronaći tijekom cijele… više
Tagovi: , , ,

ožu. 25, 2014

Proljetni detox frape

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sastojci za 400 ml: 1/2 stabljike celera šaka svježih listova špinata, koprive, potočarke i maslačka (miješano) mala grančica peršina 1 jabuka,1 banana 1/2 limuna,1 naranča 1 cm oguljenog korijena đumbira 1 žlica meda ili sirovog agavinog sirupa 1 žličica cvjetnog praha, po želji 1 šalica filtrirane vode Priprema: Stabljike celera… više
Tagovi: , ,

velj. 25, 2012

Prženi slanutak

przeni slanutak -snack
Sastojci: kuhani slanutak maslinovo ulje sol začini po želji Priprema: Skuhajte prethodno namočeni slanutak ili isperite i procijedite onaj iz konzerve (količinu odredite sami). U zdjeli ga promiješajte s malo maslinovog ulja, stavite u vatrostalnu posudu ili pleh pa stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva 30-45 minuta (ovisno o… više
Tagovi:

Od A do Z

tra. 14, 2014

Pužić pite od sira i tikvica

pužić pite od sira i tikvica.gilajla
Sastojci: Za tijesto: 60 dag brašna 3 dl mlake vode 1 i pol žličica soli Za nadjev: 50 dag svježeg sira 2 jaja 1 žličica soli 1 naribana tikvica (srednje veličine) Priprema: Od brašna, soli i mlake vode umijesite tijesto i podijelite na onoliko kuglica koliko pužića želite napraviti. Svaku… više
Tagovi: , ,

sij. 19, 2012

Quinoa

quinoa
Jedna od najstarijih žitarica na svijetu, koju su još prije 5000 godina uzgajale drevne Inke na području Južne Amerike. Nazivale su je „majkom žitaricom“ (chisaya mama), svetom hranom jer je upravo quinoa u njihovoj prehrani imala golem značaj. Od svih dostupnih namirnica Inke su osim quinoe upotrebljavale jedino krumpir. Španjolski… više
Tagovi:

lip. 18, 2011

Rajčica

rajčica
Birajte zrele rajčice (pomidore, pome), sjajne, jake boje i karakterističnog mirisa. Izbjegavajte mekane i prezrele plodove te one s mrljama i oštećenjima. Zrele rajčice držite u hladnjaku do nekoliko dana, dok nezrele u papirnatoj vrećici na sobnoj temperaturi ili na suncu. Ukoliko nemate svježe rajčice, u receptima za sve umake… više
Tagovi: , ,

Od A do Z

ruj. 17, 2013

Rolada od kruha

fine okruglice od kruha dilajla
Sastojci: 30 dag kruha (starog par dana) 1 žlica nasjeckanog peršina 1 žlica nasjeckanog vlasca prstohvat soli prstohvat muškatnog oraščića 2 jaja 2 dl mlijeka 1 glavica luka (kapula) komadić pancete (slanina) malo maslaca i ulja Priprema: Kruh narežite na kockice i popržite ga na maslacu do zlaćane boje. Posebno… više
Tagovi: , ,

svi. 9, 2011

Rumeni umak od luka

Sastojci: luk, maslac, brašno, goveđa juha, bosiljak, lovorov list   Priprema: Luk sitno izreži i prijaj na maslacu; zatim dodaj žlicu brašna i pusti zarumenjeti; podlij goveđom juhom, dodaj bosiljka i pol lovorova lista, pusti da malo prokipi, oberi pjenu. Kad je gotovo, možeš procijediti kroz cjedilo da ne bude… više
Tagovi: , ,

svi. 11, 2011

Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

ružmarin - j
Drugi nazivi: Ruzmarin, rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod… Okus: Ružmarin je vrlo aromatičan, opor, umjereno gorak, pikantan, smolast, podsjeća na tamjan, borove, eukaliptus i kamfor. Listići ružmarina sadrži oko 2 posto eteričnog ulja. Primjena: – za mnoga talijanska i (južno)francuska jela – za juhe, umake, jela od ribe i mesa, pogotovo… više
Tagovi: