svi. 11, 2011

Šafran (Crocus sativus)

šafran -d Drugi nazivi: Začinski šafran, krokus, cafran, brnduša… Okus: Šafran ima intenzivan aromatičan okus, pikantan, gorak, z… više

Od A do Z

ruj. 6, 2013

Salsa od pomidora (za zimnicu)

salsa u teglicama Sastojci: 10 kg zrelih pomidora (rajčica) 20 kapula (glavica luka) srednje veličine maslinovo ulje šećer (cca 10 jušnih žlica) s… više

Od A do Z

kol. 21, 2014

Sangria

dreamstime sangria Sastojci: 1,5 l kvalitetnog crnog vina 1 mahuna vanilije muškatni oraščić 1 limun (neprskani) 3 breskve 6 dag šećera 0,5 dl brandy… više

sij. 29, 2014

Sezamove gricke

sezamove gricke dilajla Sastojci: 20 dag brašna 3 žlice samljevenog sezama (crni i bijeli) 15 dag naribanog sira (npr. ementaler) 2 žutanjka 4 žlice hladne v… više

lip. 17, 2013

Sirup od kadulje

sirup od kadulje dilajla
Sastojci: 30 dag listića kadulje (kuš) 2 kg šećera 2 l vode 5 dag limunske kiseline Priprema: U lonac (najbolje u express) posložite red kadulje pa red limunske kiseline i tako dok ne potrošite svu kadulju. U drugoj posudi s debljim dnom na laganoj vatri otopite 30 dag šećera da… više
Tagovi: , ,

svi. 6, 2013

Sirup od maslačka

sirup od maslacka
Sastojci: 250 cvjetova maslačka 1,5 kg šećera 3-4 limuna 2 l vode Priprema: Opranim cvjetovima ubranim na čistoj livadi izvadite sredinu – žuti dio – i stavite kuhati u 2 l hladne vode 2 do 2 i pol sata na laganoj vatri. Procijedite pa u tu tekućinu dodajte šećer i… više
Tagovi: , , , , , , ,

sij. 14, 2014

Slane kiflice

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sastojci: 500-700 g glatkog brašna 3 jaja 1 jogurt 2,5 dl mlijeka 1 kockica kvasca 2 žlice soli 1 margarin     Priprema: U malu šalicu stavite kvasac, malo mlijeka i šećer i pustite oko pola sata da se digne. U zdjeli izmiješajte brašno, jaja, mlijeko sol i margarin. Mijesite… više
Tagovi: , , ,

Od A do Z

tra. 11, 2014

Slane ružice

slane ružice dilajla
Sastojci: tijesto: 70 dag brašna 4,5 dl toplog mlijeka kvasac (1 i pol vrećica suhog ili kockica svježeg) pola žličice soli 2 jaja 1 dl ulja 20 dag kremastog sira Priprema: Mlijeko ugrijte, a brašno pomiješajte s kvascem. Dodajte sol, ulje, kremasti sir i jaja. Umiješajte brašno s dodacima u… više
Tagovi: , , ,

ožu. 29, 2014

Slani kroasani

slani kroasani dilajla
Sastojci: 60 dag glatkog brašna 1 paketić suhoga kvasca 2 dl jogurta 2 dl mlijeka 1 dl ulja malo soli 1 žličica šećera 10 dag rastopljenog maslaca po želju bijeli i crni sezam Priprema: Brašno pomiješajte sa suhim kvascem, dodajte žličicu šećera i mlako mlijeko. Dodajte tekuće sastojke i zamijesite… više
Tagovi: , ,

Od A do Z

ožu. 11, 2014

Slonovo uho

slonovo uho dilajla rez
Sastojci: 80 dag brašna 2 žličice soli 5 žličica šećera 1/2 l mlijeka 12 žlica ulja 1 paketić svježeg kvasca 250 dag putra/margarin sezam ili lan po želji Priprema: Kvasac rastopite u malo toplog mlijeka s dvije žličice šećera i tri žličice brašna. Pustite da se digne, a u međuvremenu… više
Tagovi: ,

svi. 9, 2011

Smeđi umak od jaja

Sastojci: (za 6 osoba) 6 jaja, 2 žličice senfa, 2 žličice aceta balsamica, 4 dl kiselog vrhnja, sol, papar Priprema: Jaja tvrdo skuhati, ohladiti i očistiti. Žumanjke vilicom usitniti (bjelanjci ovdje ne trebaju) pa izmiješati s kiselim vrhnjem. Potom dodati senf i aceto balsamico. Izraditi jednoličnu masu, po želji začiniti… više
Tagovi:

Od A do Z: Smokve

kol. 16, 2012

Smokve – idealan ljetni obrok

smokve alen ružić
Smokva, to zaboravljeno i podcijenjeno voće, suprotno mnogobrojnim mišljenjima, idealan je obrok u ove tople ljetne dane. Idealna ljetna prehrana uključuje svakodnevno obilje svježeg voća i povrća, mnogo tekućine, pažljivo odmjerenu količinu soli i maslinovog ulja, te jedan prikladan proteinski obrok. No, gdje je tu mjesto svježe smokve? Ovaj sočan… više
Tagovi: , , , , , ,

lip. 18, 2011

Šparoga

sparuga
Kad kupujete šparoge na tržnici, birajte one koje na štandovima nisu direktno izložene suncu.  Kultivirane i divlje svježe šparoge su tvrde konzistencije, vrh se lako lomi, a listići pri vrhu slijepljeni jer su u protivnom odstajale. Debljina šparoge ne utječe na njenu kvalitetu, nego samo na duljinu kuhanja. Ako se… više
Tagovi: , , , ,

lip. 18, 2011

Špinat

spinat
Birajte čvrste listove jasno zelene boje, nije važno jesu li peteljke sasvim bijele ili crvenkaste. Odrežite korijen s početkom peteljki, pa pažljivo operite svaki list, te isperite pod mlazom hladne vode. Kuhajte ga na pari ili u vrlo malo kipuće vode, koju kasnije obavezno bacite. Jednom skuhani špinat ne podgrijavajte… više
Tagovi:

svi. 30, 2011

Šurlice

surlice-prave
Šurlice su vrsta tjestenine koja se tradicionalno proizvodi na otoku Krku, a posebnost šurlica je što se oblikuju pomoću pletaće igle… više
Tagovi: , ,