Od A do Z: Palačinke

Palačinke (temeljni recept za tijesto)

palačinke

Sastojci:

50 dag brašna

½ l  vode

½ l mlijeka

malo soli

malo šećera

3 jaja

ulje

 

Priprema:

U posudi najprije umutite jaja, dodajte ostale sastojke i dobro smiskajte da dobijete glatku smjesu.

Pustite je da odstoji barem pola sata u hladnjaku.

Tavu za pečenje (teflon) stavite na vatru, dodajte malo ulja da se zagrije, ulijte malo smjese (kutlačom/kaciolom), pustite da se zapeče, okrenite i zapecite s druge strane.

Palačinke punite nadjevom po ukusu (pekmez, nutella, med).

Savjeti:

Umjesto dijela obične vode možete koristiti mineralnu – tijesto će biti rastresitije. Također, ako želite rastresitije tijesto odvojite žumanjke od bjelanjaka; od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg koji na kraju umiješajte u smjesu.

Ako želite mekše palačinke u brašno dodajte malo praška za pecivo.

Ako radite slatke palačinke, smjesu možete oplemeniti ako dodate: malo cimeta u prahu/ naribanu limunovu ili narančinu koricu/ malo ruma…po ukusu.

(Gastronomika / foto: Ivan Zidar)

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja