Paprika (Capsicum annuum)

paprika

Drugi nazivi:

Začinska paprika, piper, crveni papar/piment…

Okus:

Mljevena paprika gotovo da nema miris, ali ovisno o sorti je blago voćnog do vrlo ljutog, pikantnog okusa. Delikatesna paprika je blago voćna i svijetlo do tamnocrvena. Plemenita slatka paprika također je blago voćna, ali je ugodno blago ljuta.

Primjena:

– za mnoga mađarska jela

– za srpska, turska i španjolska jela

– za marokanska jela, prije svega chermoula

– za gulaše od govedine, svinjetine, teletine ili piletine

– za riblja jela

– za juhe i jušna jela

– za namaze (npr. liptauer)

– za jela od peradi (npr. pileći paprikaš)

– za bojanje i začinjavanje kobasica (npr. salame) i sira

– kao sastojak mješavine začina (curry prah)

Začinsku papriku ne treba prejako peći jer pritom dolazi do blage karamelizacije šećera koji sadrži i on postaje gorak.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja