Od A do Z

Pekmez od smokava

pekmez od smokava

Sastojci:

smokve

šećer

Priprema:

Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti više, odnosno manje šećera.

Opranim smokvama odstranite vrhove, ukoliko imaju deblju koru – ogulite ih, pa ih narežite na četvrtine.

Ubacite ih u lonac, dodajte šećer i kuhajte uz miješanje dok se smokve ne raspadnu (cca 2 sata).

Vrući pekmez stavljajte u prethodno iskuhane i zagrijane staklenke, dobro zatvorite i pustite da se ohlade preko noći. Čuvajte na tamnom i što hladnijem mjestu, a nakon otvaranja pekmez držite u hladnjaku.

Napomena:

Po želji u pekmez možete dodati naribanu koricu naranče, limunov sok, nasjeckani limun, mahunu vanilije, rum, konjak, vino…

Izvor: gastronomika.hr

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

michelin 2018

Pelegrini i 360º dobili, a...

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu MICHELINOVU zvjezdicu, dok je lista restorana s MICHELINOVOM prep…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja