Od A do Z

Pekmez od smokava

pekmez od smokava

Sastojci:

smokve

šećer

Priprema:

Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti više, odnosno manje šećera.

Opranim smokvama odstranite vrhove, ukoliko imaju deblju koru – ogulite ih, pa ih narežite na četvrtine.

Ubacite ih u lonac, dodajte šećer i kuhajte uz miješanje dok se smokve ne raspadnu (cca 2 sata).

Vrući pekmez stavljajte u prethodno iskuhane i zagrijane staklenke, dobro zatvorite i pustite da se ohlade preko noći. Čuvajte na tamnom i što hladnijem mjestu, a nakon otvaranja pekmez držite u hladnjaku.

 

Napomena:

Po želji u pekmez možete dodati naribanu koricu naranče, limunov sok, nasjeckani limun, mahunu vanilije, rum, konjak, vino…

Izvor: gastronomika.hr

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja