Od A do Z

Pesto od koprive

pesto od koprive

Sastojci:

cca 3 šake listova koprive

cca 1 šaka medvjeđeg luka (srijemuš/divlji češnjak)

10-ak dag naribanog parmezana (ili pecorina)

cca 3 žlice pinjola

6-7 žlica maslinovog ulja

Priprema:

Navucite gumene rukavice pa očistite koprive – odstranite peteljke pa listove dobro operite i ocijedite.

Stavite kratko prokuhati u malo vruće vode zajedno s opranim listovima srijemuša.

Dobro ocijedite – istisnite svu tekućinu.

U mikseru usitnite pinjole (možete i u mužaru), dodajte sir, koprivu, posolite po ukusu te malo pomalo dolijevajte maslinovo ulje.

Miksajte dok se svi sastojci dobro ne povežu u finu smjesu.

Napomena:

Od navedene količine sastojaka dobit ćete cca 20 dag pesta tako da ostatak možete spremiti u teglicu, preliti s malo maslinovog ulja i čuvati u hladnjaku cca mjesec dana.

Osim kao ukusan umak uz paštu (tjestenina) pesto preporučamo i s njokima.

Također, u nekim varijantama umjesto pinjola za pesto možete koristiti lješnjake (prethodno kratko tostirane), a umjesto srijemuša nekoliko režnjeva češnjaka.

Tekst: M.M. / Foto: Gastronomika.hr

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja