Od A do Z

Pesto od koprive

pesto od koprive

Sastojci:

cca 3 šake listova koprive

cca 1 šaka medvjeđeg luka (srijemuš/divlji češnjak)

10-ak dag naribanog parmezana (ili pecorina)

cca 3 žlice pinjola

6-7 žlica maslinovog ulja

Priprema:

Navucite gumene rukavice pa očistite koprive – odstranite peteljke pa listove dobro operite i ocijedite.

Stavite kratko prokuhati u malo vruće vode zajedno s opranim listovima srijemuša.

Dobro ocijedite – istisnite svu tekućinu.

U mikseru usitnite pinjole (možete i u mužaru), dodajte sir, koprivu, posolite po ukusu te malo pomalo dolijevajte maslinovo ulje.

Miksajte dok se svi sastojci dobro ne povežu u finu smjesu.

Napomena:

Od navedene količine sastojaka dobit ćete cca 20 dag pesta tako da ostatak možete spremiti u teglicu, preliti s malo maslinovog ulja i čuvati u hladnjaku cca mjesec dana.

Osim kao ukusan umak uz paštu (tjestenina) pesto preporučamo i s njokima.

Također, u nekim varijantama umjesto pinjola za pesto možete koristiti lješnjake (prethodno kratko tostirane), a umjesto srijemuša nekoliko režnjeva češnjaka.

Tekst: M.M. / Foto: Gastronomika.hr

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja