Piment (Pimenta dioica)

pimenta -d

Drugi nazivi:

Pimento, začinski papar, jamajkanski papar, najgvirc

Okus:

Piment ima veoma aromatičan i pomalo papren okus koji podsjeća na klinčić, cimet i muškatni oraščić. Stoga se  u engleskom jeziku naziva „allspice“ što znači „svi začini“. Većina se okusa ne nalazi u samim sjemenkama, već u ljusci koja ih obavija. Ako se bobice uberu u pravom trenutku, odnosno malo prije nego što sazriju, sadrže i do 5 posto eteričnog ulja. Glavni sastojak ulja, eugenol, daje okus koji podsjeća na klinčić.

Primjena:

– u jelima od ribe i za konzerviranje ribe (npr. sleđa)

– u jelima i salamuri za divljač

– u umacima, marinadama i za konzerviranje

– za karipska jela poput piletine na način jerk

– u skandinavskim jelima od ribe, mesa i povrća

– u nekim meksičkim jelima poput umaka mole

– u juhama, pogotovo bistrima

– u jelima s bundevom

– s mariniranom govedinom

– u kobasicama i suhomesnatim proizvodima

– u jelima od janjetine, posebice francuskim, marokanskim i turskim

– kao sastojak mješavina začina, primjerice curry praha i začina za medenjake

– u kuhanom vinu i čokoladi

– u voćnim tortama i desertima, kao i marmeladama

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

divovska fritada s tartufima

Dani tartufa u Istri -...

07.09. Buzet, Trg Fontana
Subotina
Pučka fešta uz divovsku fritadu s tartufima (2019 jaja i 10 kg tartufa) Tartuf, vrhunska delicija k…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja