Pizza

prava margerita

Sastojci:

za tijesto:

1 kg brašna (glatko)

5 dag kvasca

4 dag šećera (2 žlice)

žličica soli

mlaka voda

maslinovo ulje

(količine za tijesto predviđene su za 2 pleha)

dodaci po želji

Priprema:

Kvasac, šećer i 10 dag brašna pomiješajte s 2 dl mlake vode i pustite da se diže.

Preostalo brašno (malo pustite za radnu plohu) pomiješajte sa solju, dodajte kvasac i cca ½ l mlake vode. Umijesite tvrdo, konzistentno, elastično tijesto – prije toga nauljite ruke maslinovim uljem, a isto tako nauljite i gotov hljepčić pa ga pustite da se diže.

Razvaljajte tanko, stavite na pobrašnjeni pleh, stavite dodatke po ukusu i pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva 15-ak minuta (ovisno o pećnici) ili pak u krušnoj peći, ako imate u mogućnosti (na slici mala margherita-pomidori, mozzarella, origano).

Napomena:

Preporučamo da napravite tijesto dan ranije i držite prekriveno u većoj posudi u frižideru (premijesite ga tijekom 24 sata). Ukoliko ne iskoristite cijelu količinu tijesta za pizzu odjednom, tijesto može stajati u hladnjaku 2,3 dana, što je vrlo praktično. Također, od tijesta možete ispeći ukusne hljepčiće.

Izvor:

gastronomika.hr

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja