Pizza

prava margerita

Sastojci:

za tijesto:

1 kg brašna (glatko)

5 dag kvasca

4 dag šećera (2 žlice)

žličica soli

mlaka voda

maslinovo ulje

(količine za tijesto predviđene su za 2 pleha)

dodaci po želji

Priprema:

Kvasac, šećer i 10 dag brašna pomiješajte s 2 dl mlake vode i pustite da se diže.

Preostalo brašno (malo pustite za radnu plohu) pomiješajte sa solju, dodajte kvasac i cca ½ l mlake vode. Umijesite tvrdo, konzistentno, elastično tijesto – prije toga nauljite ruke maslinovim uljem, a isto tako nauljite i gotov hljepčić pa ga pustite da se diže.

Razvaljajte tanko, stavite na pobrašnjeni pleh, stavite dodatke po ukusu i pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva 15-ak minuta (ovisno o pećnici) ili pak u krušnoj peći, ako imate u mogućnosti (na slici mala margherita-pomidori, mozzarella, origano).

Napomena:

Preporučamo da napravite tijesto dan ranije i držite prekriveno u većoj posudi u frižideru (premijesite ga tijekom 24 sata). Ukoliko ne iskoristite cijelu količinu tijesta za pizzu odjednom, tijesto može stajati u hladnjaku 2,3 dana, što je vrlo praktično. Također, od tijesta možete ispeći ukusne hljepčiće.

Izvor:

gastronomika.hr

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

michelin 2018

Pelegrini i 360º dobili, a...

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu MICHELINOVU zvjezdicu, dok je lista restorana s MICHELINOVOM prep…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja