Pizza

prava margerita

Sastojci:

za tijesto:

1 kg brašna (glatko)

5 dag kvasca

4 dag šećera (2 žlice)

žličica soli

mlaka voda

maslinovo ulje

(količine za tijesto predviđene su za 2 pleha)

dodaci po želji

Priprema:

Kvasac, šećer i 10 dag brašna pomiješajte s 2 dl mlake vode i pustite da se diže.

Preostalo brašno (malo pustite za radnu plohu) pomiješajte sa solju, dodajte kvasac i cca ½ l mlake vode. Umijesite tvrdo, konzistentno, elastično tijesto – prije toga nauljite ruke maslinovim uljem, a isto tako nauljite i gotov hljepčić pa ga pustite da se diže.

Razvaljajte tanko, stavite na pobrašnjeni pleh, stavite dodatke po ukusu i pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva 15-ak minuta (ovisno o pećnici) ili pak u krušnoj peći, ako imate u mogućnosti (na slici mala margherita-pomidori, mozzarella, origano).

Napomena:

Preporučamo da napravite tijesto dan ranije i držite prekriveno u većoj posudi u frižideru (premijesite ga tijekom 24 sata). Ukoliko ne iskoristite cijelu količinu tijesta za pizzu odjednom, tijesto može stajati u hladnjaku 2,3 dana, što je vrlo praktično. Također, od tijesta možete ispeći ukusne hljepčiće.

Izvor:

gastronomika.hr

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja