Od A do Z

Potočarka (Nasturtium officinale)

potočarka

Drugi nazivi:

Dragušac, vodeni hren, divlji hren vodena je biljka koja raste na područjima s čistom vodom – uz rijeke, potoke i izvore.

U nekim krajevima, dostupna je tijekom proljeća i ljeta, kada se uzgaja na otvorenom.

S obzirom  da se može uzgajati u staklenicima, možete ju pronaći tijekom cijele godine u mnogim trgovinama i na tržnicama.

Može se uzgajati u malim posudama na balkonu.

Primjena :

U kuhinji se koristi se kao salata i kao začin.

Izmrvljeni listići oštrog su mirisa i ljutkastog okusa nalik rotkvici.

Svježi listići koriste se za salatu (dobro oprano lišće blago posolite, prelijte limunovim sokom i ulje, po želji dodajte kapulu ili češnjak, popaprite, pustite da malo odstoji pa poslužite). Ovako pripremljena salata odličan je prilog uz pečenja i prženu hranu.

Nasjeckano svježe lišće dragušca može se koristiti umjesto peršina u npr. zelenoj salati, salati od rajčica, u juhama, varivima, sirnim namazima…

Ljekovitost:

Potočarka je bogata vitaminima A, C, E, K i D, željezom, mineralima i jodom.
U narodnoj medicini svježi listovi potočarke, koji se beru u proljeće prije cvatnje, koriste se za čišćenje krvi, kao lijek protiv osipa te bolesti bubrega i jetre.

Korisna je i za zdravlje očiju. Također, svježa biljka ili sok učinkovita je protiv anemije, pojačava mokrenje, regulira kiselost krvi, liječi razne upale, regulira želučanu kiselinu i čisti krv. Koristi se i u liječenju mnogih drugih bolesti kao npr. skorbuta, bolesti srca, žutice, reume i gihta.

Potočarka je bila i predmet istraživanja više znanstvenih studija, pa je tako u studiji objavljenoj u časopisu British Journal of Nutrition utvrđeno ljekovitost potočarke pri liječenju karcinoma.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja