Od A do Z

Potočarka (Nasturtium officinale)

potočarka

Drugi nazivi:

Dragušac, vodeni hren, divlji hren vodena je biljka koja raste na područjima s čistom vodom – uz rijeke, potoke i izvore.

U nekim krajevima, dostupna je tijekom proljeća i ljeta, kada se uzgaja na otvorenom.

S obzirom  da se može uzgajati u staklenicima, možete ju pronaći tijekom cijele godine u mnogim trgovinama i na tržnicama.

Može se uzgajati u malim posudama na balkonu.

Primjena :

U kuhinji se koristi se kao salata i kao začin.

Izmrvljeni listići oštrog su mirisa i ljutkastog okusa nalik rotkvici.

Svježi listići koriste se za salatu (dobro oprano lišće blago posolite, prelijte limunovim sokom i ulje, po želji dodajte kapulu ili češnjak, popaprite, pustite da malo odstoji pa poslužite). Ovako pripremljena salata odličan je prilog uz pečenja i prženu hranu.

Nasjeckano svježe lišće dragušca može se koristiti umjesto peršina u npr. zelenoj salati, salati od rajčica, u juhama, varivima, sirnim namazima…

Ljekovitost:

Potočarka je bogata vitaminima A, C, E, K i D, željezom, mineralima i jodom.
U narodnoj medicini svježi listovi potočarke, koji se beru u proljeće prije cvatnje, koriste se za čišćenje krvi, kao lijek protiv osipa te bolesti bubrega i jetre.

Korisna je i za zdravlje očiju. Također, svježa biljka ili sok učinkovita je protiv anemije, pojačava mokrenje, regulira kiselost krvi, liječi razne upale, regulira želučanu kiselinu i čisti krv. Koristi se i u liječenju mnogih drugih bolesti kao npr. skorbuta, bolesti srca, žutice, reume i gihta.

Potočarka je bila i predmet istraživanja više znanstvenih studija, pa je tako u studiji objavljenoj u časopisu British Journal of Nutrition utvrđeno ljekovitost potočarke pri liječenju karcinoma.

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja