Quinoa

Jedna od najstarijih žitarica na svijetu, koju su još prije 5000 godina uzgajale drevne Inke na području Južne Amerike. Nazivale su je „majkom žitaricom“ (chisaya mama), svetom hranom jer je upravo quinoa u njihovoj prehrani imala golem značaj. Od svih dostupnih namirnica Inke su osim quinoe upotrebljavale jedino krumpir.
Španjolski konkvistadori quinou nisu prihvatili smatrajući je „hranom za Indijance“ te su u Europu ponijeli kukuruz i krumpir.
Riječ je o iznimno vrijednoj i hranjivoj namirnici koja sadrži više bjelančevina od ječma ili prosa, a po količini i uravnoteženosti aminokiselina može je se usporediti sa sojom. Quinoa sadrži visoku količinu kalcija, željeza, vlakana, B-vitamina, E-vitamina i fosfora, a nema glutena.
Dostupna je u trgovinama zdrave hrane i bolje opskrbljenim marketima, a jede se sama ili u kombinaciji s drugim žitaricama, povrćem, gljivama, mesom, u salatama, juhama pa čak i u slasticama.
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Top 10 recepata
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti