Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

Drugi nazivi:
Ruzmarin, rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod…
Okus:
Ružmarin je vrlo aromatičan, opor, umjereno gorak, pikantan, smolast, podsjeća na tamjan, borove, eukaliptus i kamfor.
Listići ružmarina sadrži oko 2 posto eteričnog ulja.
Primjena:
– za mnoga talijanska i (južno)francuska jela
– za juhe, umake, jela od ribe i mesa, pogotovo janjetinu, perad, svinjetinu i divljač
– za riblja jela iz pećnice
– za pečenje, roštilj, dimljenje
– idealan u kombinaciji sa češnjakom i limunom
– za jela od povrća, pogotovo patlidžan, rajčice, tikvice i bundevu
– za mahunarke, osobito talijanska jela s grahom
– za jela s krumpirima i tjesteninom
– za jela s gljivama
– za mediteranske kruhove
– za jela s jajima (npr. fritatu)
– za mješavine začinskog bilja poput provansalske trave
– za maslace sa začinskim biljem i aromatizirano maslinovo ulje
– za deserte, osobito s jabukama, kruškama, citrusima i medom
– za aromatiziranje sladoleda i slatkih umaka
Ružmarin nije osjetljiv na toplinu, čak i bolje razvija svoju aromu ako se peče ili pirja zajedno s hranom. Cijele grančice se uklanjaju prije posluživanja.
Kako ružmarin ima vrlo intenzivan okus, treba ga pažljivo dozirati.
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Top 10 recepata
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti