Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

ružmarin - j

Drugi nazivi:

Ruzmarin, rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod…

Okus:

Ružmarin je vrlo aromatičan, opor, umjereno gorak, pikantan, smolast, podsjeća na tamjan, borove, eukaliptus i kamfor.

Listići ružmarina sadrži oko 2 posto eteričnog ulja.

Primjena:

– za mnoga talijanska i (južno)francuska jela

– za juhe, umake, jela od ribe i mesa, pogotovo janjetinu, perad, svinjetinu i divljač

– za riblja jela iz pećnice

– za pečenje, roštilj, dimljenje

– idealan u kombinaciji sa češnjakom i limunom

– za jela od povrća, pogotovo patlidžan, rajčice, tikvice i bundevu

– za mahunarke, osobito talijanska jela s grahom

– za jela s krumpirima i tjesteninom

– za jela s gljivama

– za mediteranske kruhove

– za jela s jajima (npr. fritatu)

– za mješavine začinskog bilja poput provansalske trave

– za maslace sa začinskim biljem i aromatizirano maslinovo ulje

– za deserte, osobito s jabukama, kruškama, citrusima i medom

– za aromatiziranje sladoleda i slatkih umaka

Ružmarin nije osjetljiv na toplinu, čak i bolje razvija svoju aromu ako se peče ili pirja zajedno s hranom. Cijele grančice se uklanjaju prije posluživanja.
Kako ružmarin ima vrlo intenzivan okus, treba ga pažljivo dozirati.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja