Od A do Z

Salsa od pomidora (za zimnicu)

salsa u teglicama

Sastojci:

10 kg zrelih pomidora (rajčica)

20 kapula (glavica luka) srednje veličine

maslinovo ulje

šećer (cca 10 jušnih žlica)

sol

Priprema:

Oprane pomidore (rajčice, pome) prelijte kipućom vodom, ogulite ih, istisnite koštice i narežite ih na komade.

U velikom loncu (širokog dna) zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckanu kapulu (luk) i dinstajte.

S obzirom na veliku količinu kapule, stavite i dosta maslinovog ulja.

Dinstajte na laganoj vatri, miješajte sve dok kapula ne omekša i ne postane staklasta (cca 1 sat).

Posolite (2-3 jušne žlice) te dodajte pomidore.

Kuhajte na srednjoj vatri uz povremeno miješanje, sve dok ne dobijete salsu željene gustoće.

Dodajte šećer, promiješajte i kuhajte još 10-ak minuta.

Poklopljeno stavite da se hladi i potom salsu rasporedite u vrećice ili prikladne plastične posude (mogu poslužiti i čašice od jogurta) i stavite u zamrzivač.

Ako salsu želite držati u staklenkama, još toplu je ulijte u oprane, osušene i zagrijane teglice, dobro ih zatvorite (na vrh možete uliti malo maslinovog) i pustite da se hlade preko noći – prekrivene kakvom dekicom ili ručnicima.

Držite ih u špajzi ili kuhinjskom ormaru – ne predugo.

Ukoliko vam kad otvorite staklenku ostane neiskorištene salse, stavite je u hladnjak i što prije iskoristite.

Napomena:

Preporučamo da ovako pripremljenu salsu koristite kao umak za paštu ili uz meso (npr. lešo), a prema ukusu je obogatite začinskim biljem (peršinom, bosiljkom, origanom, ružmarinom…), češnjakom, peperoncinom…

I tijekom pripreme salse za zimnicu možete staviti začine po želji i to 10-ak minuta prije kraja kuhanja, odnosno neposredno prije nego što ste dodali šećer.

Izvor:

gastronomika.hr

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja