Od A do Z

Salsa od pomidora (za zimnicu)

salsa u teglicama

Sastojci:

10 kg zrelih pomidora (rajčica)

20 kapula (glavica luka) srednje veličine

maslinovo ulje

šećer (cca 10 jušnih žlica)

sol

Priprema:

Oprane pomidore (rajčice, pome) prelijte kipućom vodom, ogulite ih, istisnite koštice i narežite ih na komade.

U velikom loncu (širokog dna) zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckanu kapulu (luk) i dinstajte.

S obzirom na veliku količinu kapule, stavite i dosta maslinovog ulja.

Dinstajte na laganoj vatri, miješajte sve dok kapula ne omekša i ne postane staklasta (cca 1 sat).

Posolite (2-3 jušne žlice) te dodajte pomidore.

Kuhajte na srednjoj vatri uz povremeno miješanje, sve dok ne dobijete salsu željene gustoće.

Dodajte šećer, promiješajte i kuhajte još 10-ak minuta.

Poklopljeno stavite da se hladi i potom salsu rasporedite u vrećice ili prikladne plastične posude (mogu poslužiti i čašice od jogurta) i stavite u zamrzivač.

Ako salsu želite držati u staklenkama, još toplu je ulijte u oprane, osušene i zagrijane teglice, dobro ih zatvorite (na vrh možete uliti malo maslinovog) i pustite da se hlade preko noći – prekrivene kakvom dekicom ili ručnicima.

Držite ih u špajzi ili kuhinjskom ormaru – ne predugo.

Ukoliko vam kad otvorite staklenku ostane neiskorištene salse, stavite je u hladnjak i što prije iskoristite.

Napomena:

Preporučamo da ovako pripremljenu salsu koristite kao umak za paštu ili uz meso (npr. lešo), a prema ukusu je obogatite začinskim biljem (peršinom, bosiljkom, origanom, ružmarinom…), češnjakom, peperoncinom…

I tijekom pripreme salse za zimnicu možete staviti začine po želji i to 10-ak minuta prije kraja kuhanja, odnosno neposredno prije nego što ste dodali šećer.

Izvor:

gastronomika.hr

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja