Od A do Z

Salsa od pomidora (za zimnicu)

salsa u teglicama

Sastojci:

10 kg zrelih pomidora (rajčica)

20 kapula (glavica luka) srednje veličine

maslinovo ulje

šećer (cca 10 jušnih žlica)

sol

Priprema:

Oprane pomidore (rajčice, pome) prelijte kipućom vodom, ogulite ih, istisnite koštice i narežite ih na komade.

U velikom loncu (širokog dna) zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckanu kapulu (luk) i dinstajte.

S obzirom na veliku količinu kapule, stavite i dosta maslinovog ulja.

Dinstajte na laganoj vatri, miješajte sve dok kapula ne omekša i ne postane staklasta (cca 1 sat).

Posolite (2-3 jušne žlice) te dodajte pomidore.

Kuhajte na srednjoj vatri uz povremeno miješanje, sve dok ne dobijete salsu željene gustoće.

Dodajte šećer, promiješajte i kuhajte još 10-ak minuta.

Poklopljeno stavite da se hladi i potom salsu rasporedite u vrećice ili prikladne plastične posude (mogu poslužiti i čašice od jogurta) i stavite u zamrzivač.

Ako salsu želite držati u staklenkama, još toplu je ulijte u oprane, osušene i zagrijane teglice, dobro ih zatvorite (na vrh možete uliti malo maslinovog) i pustite da se hlade preko noći – prekrivene kakvom dekicom ili ručnicima.

Držite ih u špajzi ili kuhinjskom ormaru – ne predugo.

Ukoliko vam kad otvorite staklenku ostane neiskorištene salse, stavite je u hladnjak i što prije iskoristite.

Napomena:

Preporučamo da ovako pripremljenu salsu koristite kao umak za paštu ili uz meso (npr. lešo), a prema ukusu je obogatite začinskim biljem (peršinom, bosiljkom, origanom, ružmarinom…), češnjakom, peperoncinom…

I tijekom pripreme salse za zimnicu možete staviti začine po želji i to 10-ak minuta prije kraja kuhanja, odnosno neposredno prije nego što ste dodali šećer.

Izvor:

gastronomika.hr

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

michelin 2018

Pelegrini i 360º dobili, a...

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu MICHELINOVU zvjezdicu, dok je lista restorana s MICHELINOVOM prep…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja