Od A do Z

Sangria

dreamstime sangria

Sastojci:

1,5 l kvalitetnog crnog vina

1 mahuna vanilije

muškatni oraščić

1 limun (neprskani)

3 breskve

6 dag šećera

0,5 dl brandya ili konjaka

 

 

Priprema:

Ogulite breskve, odstranite koštice, narežite ih na kockice i stavite u veliku zdjelu.

Pospite šećerom, dodajte konjak, promiješajte i pustite da odstoji najmanje 2 sata u hladnjaku.

U drugu posudu ulijte vino, dodajte mahunu vanilije, malo naribanog muškatnog oraščića i naribanu koricu limuna.

Promiješajte i pustite da kao i breskve odstoji 2 sata u hladnjaku.

Potom sjedinite breskve s vinom, promiješajte i ponovno stavite u hladnjak barem sat vremena prije posluživanja.

Napomena:

Za pripremu ovog osvježavajućeg ukusnog španjolskog pića donosimo klasični, jednostavni i brzi recept jer se u mnogim varijantama preporuča da sangria prije posluživanja odleži u hladnjaku preko noći.

Postoje mnoge varijacije sangrije, ovisno o području gdje je pripremljena pa se tako u Andaluziji npr. dodaju cimet, trešnje i banane, dok je u Kataloniji raširena bijela sangria, u koju se umjesto crnog stavlja bijelo vino ili pjenušac.

Ovisno o ukusu i mašti, možete kreirati svoju vlastitu sangriju, koristeći osim osnovnih sastojaka različito voće (dinje, naranče, grožđe, jagode…), likere po želji, a također pripremiti i bezalkoholnu verziju ovog tradicionalnog španjolskog pića.

Izvor: tradicionalni španjolski recept

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja