Od A do Z
Sangria

Sastojci:
1,5 l kvalitetnog crnog vina
1 mahuna vanilije
muškatni oraščić
1 limun (neprskani)
3 breskve
6 dag šećera
0,5 dl brandya ili konjaka
Priprema:
Ogulite breskve, odstranite koštice, narežite ih na kockice i stavite u veliku zdjelu.
Pospite šećerom, dodajte konjak, promiješajte i pustite da odstoji najmanje 2 sata u hladnjaku.
U drugu posudu ulijte vino, dodajte mahunu vanilije, malo naribanog muškatnog oraščića i naribanu koricu limuna.
Promiješajte i pustite da kao i breskve odstoji 2 sata u hladnjaku.
Potom sjedinite breskve s vinom, promiješajte i ponovno stavite u hladnjak barem sat vremena prije posluživanja.
Napomena:
Za pripremu ovog osvježavajućeg ukusnog španjolskog pića donosimo klasični, jednostavni i brzi recept jer se u mnogim varijantama preporuča da sangria prije posluživanja odleži u hladnjaku preko noći.
Postoje mnoge varijacije sangrije, ovisno o području gdje je pripremljena pa se tako u Andaluziji npr. dodaju cimet, trešnje i banane, dok je u Kataloniji raširena bijela sangria, u koju se umjesto crnog stavlja bijelo vino ili pjenušac.
Ovisno o ukusu i mašti, možete kreirati svoju vlastitu sangriju, koristeći osim osnovnih sastojaka različito voće (dinje, naranče, grožđe, jagode…), likere po želji, a također pripremiti i bezalkoholnu verziju ovog tradicionalnog španjolskog pića.
Izvor: tradicionalni španjolski recept
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Top 10 recepata
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti