Sirup od maslačka

sirup od maslacka

Sastojci:

250 cvjetova maslačka

1,5 kg šećera

3-4 limuna

2 l vode

Priprema:

Opranim cvjetovima ubranim na čistoj livadi izvadite sredinu – žuti dio – i stavite kuhati u 2 l hladne vode 2 do 2 i pol sata na laganoj vatri. Procijedite pa u tu tekućinu dodajte šećer i limunov sok te kuhajte na laganoj vatri miješajući kuhačom cca 2 sata, dok se ne stvori gusta smjesa tj. sirup. Ulijte ga u vruće boce širokog grla ili teglice i dobro zatvorite. Držite na suhom i hladnom mjestu.

Ovaj sirup, kojeg još nazivaju i medom od maslačka premda to nije, dobar je za jačanje organizma, probavu, protiv kašlja…Možete ga uzimati natašte (žlicu), zasladiti čaj, namazati na kruh…

Napomena:

Po želji možete umjesto soka od limuna sirup napraviti i s na kriške narezanim neprskanim limunima, a možete koristiti i naranče. Također, po ukusu možete regulirati količinu šećera.

Izvor:

gastronomika.hr

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu “s… više

Novosti

fave dei morti

Fave - originalni slatkiši...

Zaboravite nakratko Halloween i sve recepte s bundevama pa se prisjetite slatkiša kojim se stoljećima blagdan Svih svetih obilježavao…

Zdravlje

voda iz spine

Bez vode nam nema zdravog...

Gubitak vode iz organizma manifestira se poremećajem metabolizma od kojih neki mogu biti i potencijalno opasni po život. Stoga uvijek i…

Najave

Dani svoja2-2013

Dani švoja

Dani švoja 20.10.2014 – 30.11.2014 Umag, Novigrad, Buje, Brtonigla Gastronomska manifestacija Dani švoja (lista) traju čitav…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti više, od…

Najave događaja