Sirup od maslačka

sirup od maslacka

Sastojci:

250 cvjetova maslačka

1,5 kg šećera

3-4 limuna

2 l vode

Priprema:

Opranim cvjetovima ubranim na čistoj livadi izvadite sredinu – žuti dio – i stavite kuhati u 2 l hladne vode 2 do 2 i pol sata na laganoj vatri. Procijedite pa u tu tekućinu dodajte šećer i limunov sok te kuhajte na laganoj vatri miješajući kuhačom cca 2 sata, dok se ne stvori gusta smjesa tj. sirup. Ulijte ga u vruće boce širokog grla ili teglice i dobro zatvorite. Držite na suhom i hladnom mjestu.

Ovaj sirup, kojeg još nazivaju i medom od maslačka premda to nije, dobar je za jačanje organizma, probavu, protiv kašlja…Možete ga uzimati natašte (žlicu), zasladiti čaj, namazati na kruh…

Napomena:

Po želji možete umjesto soka od limuna sirup napraviti i s na kriške narezanim neprskanim limunima, a možete koristiti i naranče. Također, po ukusu možete regulirati količinu šećera.

Izvor:

gastronomika.hr

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu “s… više

Novosti

dvopek acz

Pet dobrih razloga da jedemo...

Zašto DVOPEK? Zašto njime zamijeniti pekarske proizvode? Savjeti prof. dr. Alena Ružića, dr. med. – interniste – kardiol…

Zdravlje

napolitanke2

Margarinizacija nas čini sve...

Napolitanke nisu ništa doli zaslađen margarin s umjetnom aromom i s manje od 5 % suhonjavog vafla, bijela čokolada, taj aromatiziran sla…

Najave

kastavska belica 2012

Bela nedeja Kastav

Kastav, 03.10.2014. – 06.10.2014. Tradicionalni sajam u čast početka jeseni i mladog vina koji se stoljećima održava u Kastvu pr…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti više, od…

Najave događaja